Для наших читачів з'явилися дуже важливі новини. Так, починаючи з 1 січня в Україні зростуть пенсії чорнобильцям і стипендії. Також стануть обов'язковими касові апарати, а ось для власників землі та нерухомості в новому році введуть нові податки. На жаль, на споживачів у 2022 році чекає чергове підвищення тарифів на воду і газ.

Українці, фото: znaj.ua

Що нового для ФОПів?

У суботу, 1 січня, закінчується період відстрочки обов'язкового введення реєстраторів розрахункових операцій (РРО) для підприємців. Таким чином, ФОПи-платники єдиного податку 2-4 груп повинні використовувати у своїй роботі касові апарати. Це стосується бізнесу з продажу товарів, послуг, закладів сфери громадського харчування, де проводяться розрахункові операції.

Пенсіонери, фото: Знай.uа

Популярні новини зараз

"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня

Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору

Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою

Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять

Показати ще

Пенсія

У новому році планується кілька етапів перерахунку пенсійних виплат для населення. Перший з них стосується осіб, які постраждали під час ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС. Пенсії "чорнобильців" , які мають інвалідність з 1 січня зростуть до:

- 1 група інвалідності - 16 080 грн;

- 2 група інвалідності-12 987 грн;

- 3 група інвалідності - 8 917 грн.

Родичам загиблих військовослужбовців під час АТО/ООС Кабмін встановив мінімальний розмір пенсії - 7800 грн. Такі грошові виплати з 1 січня передбачені для кожного з непрацездатних батьків, для дружини (чоловіка) загиблого захисника.

Студенти, фото: Знай.uа

Стипендія

З 1 січня одержувачів стипендій стане більше, а розмір виплат зросте:

- для студентів професійно-технічних навчальних закладів - з 490 до 1250 грн;
- для майбутніх молодших спеціалістів, молодших бакалаврів, бакалаврів у закладах вищої освіти - з 980 до 1510 грн (підвищена - 1930 грн);
- для студентів вищих навчальних закладів - з 1300 до 2000 грн (підвищена-2550 грн).

Кабмін змінив ліміт одержувачів стипендій - з нового року він зросте на 10%.

Медики, скріншот: YouTube

Зарплати вчителів та лікарів

Посадові оклади педагогів з нового року зростуть. На 10% підвищать зарплати працівникам установ спецосвіти, гімназій, ліцеїв, інтернатів, профтехучилищ. На 20% більше отримуватимуть педагогічні працівники в дошкільних закладах. 25% до окладу додадуть працівникам спецустанов загальної середньої освіти, 30% - працівникам будинків дитини, дитячих будинків.

Українці на вулиці, скріншот: Youtube

З 1 січня підвищаться податки

З настанням нового року набудуть чинності зміни до Податкового кодексу України. Вони торкнуться виробників сільгосппродукції, власників та орендарів землі. Також зміняться податкові ставки на операції з нерухомістю, екологічний податок і ставки акцизного податку на алкоголь і сигарети.

На земельні ділянки вводиться мінімальне податкове зобов'язання (МНО). Воно розраховується виходячи з нормативної грошової оцінки землі. При стандартній оцінці 28 тисяч гривень за гектар, МНО складе 1,4 тисячі гривень за гектар на рік.

Ціна на газ

Ціна на газ

З 1 січня зростуть тарифи операторів ГТС на розподіл газу для побутових споживачів. Облгази оприлюднили вартість в межах від 0,38 - 2,57 грн з ПДВ за розподіл 1 кубометра блакитного палива. В середньому підвищення тарифів по Україні складе від 4% до 16%. Найбільшу ціну доведеться платити споживачам "Чернівцігаз" (2,57 грн/куб.м). Найнижчий тариф - у "Київгазу" (0,38 грн/куб.м).

Ціни на постачання газу за річним тарифом у січні збільшуватися не будуть. Базовий тариф для споживачів діє до кінця опалювального сезону, проте постачальник може знижувати вартість. У січні 2022 року вартість газу за річним тарифом коливатиметься в межах 7,8 - 13,5 грн за кубометр. Більшість компаній встановили річні ціни до 9 грн.

Вакцинація, скріншот: Youtube

Обов'язкова вакцинація

У новому році розшириться перелік професій, представники яких повинні обов'язково пройти повний курс вакцинації від коронавірусу. З 17 січня 2022 року без "зеленого" сертифіката не допустять до виконання обов'язків працівників органів місцевого самоврядування, працівників державних і комунальних закладів охорони здоров'я, працівників комунальних підприємств.

Раніше повідомляли, у 2022 році зарплати чиновників планують підвищити: хто в Кабміні отримуватиме понад 40 тисяч гривень.

Як повідомляв Знай.uа, безробітним українцям дадуть 100 тисяч гривень на втілення мрії - як отримати гроші.

Знай.uа писав, українським вчителям підвищать зарплати в 2022 році: скільки і кому доплатять.