Національний банк України оновив прогнози щодо інфляції на 2022 рік. Новий прогноз показує більш погану картину, адже раніше прогнозована інфляція становила 5%, а тепер зросла до 7,7%.

Про це заявив глава НБУ Кирило Шевченко під час брифінгу.

Так, стало відомо, що за прогнозами НБУ в 2022 році інфляція сповільниться, але повернеться до мети 5% лише в 2023 році. Варто відзначити, що після проходження піку восени 2021 року інфляція знижувалася, але повільніше, ніж очікувалося. Однак інфляційний тиск навіть посилився.

Кирило Шевченко, фото з Facebook

Наприкінці 2021 року інфляція знижувалася завдяки рекордним врожаям і корекції окремих світових цін на продовольство. Стримували інфляцію також адміністративні рішення щодо фіксації тарифів на деякі житлово-комунальні послуги.

Популярні новини зараз

Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини

Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі

Показати ще

"Світові ціни на енергоносії залишатимуться вищими довше, ніж очікувалося раніше. Це не тільки буде тиснути на виробничі витрати бізнесу, але і зажадає поступової корекції тарифів на житлово-комунальні послуги. Збережеться і значний ціновий тиск з боку країн - торговельних партнерів України, в яких інфляція лише наближається до пікових значень. Надалі будуть реалізовуватися вторинні ефекти від зростання виробничих витрат бізнесу на сировину і оплату праці", — сказав глава Нацбанку.

Кирило Шевченко, скріншот відео

У НБУ зазначили, що поступовому зниженню інфляції сприятимуть посилення монетарної політики України, а також корекція світових цін на сировинні товари та вплив рекордних минулорічних врожаїв.

"Додатковий вплив матиме гальмування світового інфляційного сплеску і вичерпання наслідків пандемії, що, зокрема, відіб'ється в більш істотній корекції цін на сировину, продовольство і логістику", — зазначив Шевченко.

Нагадавши, "економічний паспорт" , який пропонує влада, залишить бюджет без грошей на соціальні витрати-економіст

Раніше Знай писав, продуктовий кошик "схудла": українці порахували, чи може прожити одна людина на 2393 гривні на місяць. Українці запропонували чергове нововведення, яке пов'язане з грошима.

Також Знай повідомляв, 60% бюджету сім'ї на харчування: як працюватимуть продуктові картки для українців