Українці отримали шанс знайти роботу у сусідній Польщі, куди з початком широкомасштабного вторгнення росії перебралося багато наших земляків.

Про це йдеться у дослідженні аналітичного центру агенції з працевлаштування Gremi Personal. Там повідомили, що за перші два тижні травня кількість пропозицій роботи для іноземців збільшилася в середньому на 35-40%.

"Найбільший попит спостерігається у харчовій промисловості (+10%), а також у торгівлі, логістиці та електронній комерції (+7%). Найшвидше зростає кількість вакансій для чоловіків – майже на 20%, але на ринку їх стає все менше.", - йдеться у дослідженні.

На кордоні з Польщею, скріншот: Youtube

Також зазначається, що у найближчі тижні дефіцит кадрів посилиться. Адже підприємства відчуватимуть нестачу не лише приблизно 80-100 тисяч українців, що після початку війни виїхали захищати свою країну, але також сотень тисяч сезонних робітників з України, які цього року не приїдуть до Польщі.

Популярні новини зараз

Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми

Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто

Показати ще

Директор департаменту рекрутації Gremi Personal Анна Джоболда повідомила, що за минулий тиждень вони працевлаштували понад тисячу осіб, з яких 65% це жінки й лише 35% – чоловіки. Водночас більшість чоловіків, які виїхали з України до 24 лютого, вже знайшли роботу.

Вона додає, що зарплати точно зростуть у галузях, де роботодавцям потрібна фізично сильні чоловіки. Адже вони зможуть розраховувати на підвищені ставки.

Робота у Польщі

"У квітневому опитуванні Головного управління статистики Польщі кожна третя виробнича компанія відзначила, що нестача кваліфікованих працівників є перешкодою для її діяльності, а в будівництві та транспорті таких компаній було 40%.", - йдеться у дослідженні.

Багато вакансій зараз заповнюють завдяки працевлаштуванню українок-біженок. Компанії намагаються адаптувати до них посади, які раніше займали чоловіки.

Водночас дедалі більше жінок повертаються додому і не мають наміру працювати в Польщі. За даними Прикордонної служби Польщі, з початку війни в Польщу з України виїхало 3,613 громадян України, повернулося на Батьківщину - 1,584 осіб (інформація станом на 26 травня).

Робота у Польщі

Нагадаємо, попередження: спека може спровокувати смертельні напади астми через велику кількість пилку

Також ми писали, дефіцит солі та сильне здорожчання гречки й овочів: як зміняться ціни на популярні продукти вже найближчим часом

Нагадаємо, які овочі та зелень можна сіяти у відкритий ґрунт у травні: обов'язкові правила для хорошого врожаю