Цьогорічне святкування Дня незалежності України обіцяє бути в рази масштабнішим за усі попередні. Окрім 4 вихідних днів з 21 по 24 серпня, офіційно визнаних неробочими на честь 30-річного ювілею, українцям підготували масштабну програму заходів. Політ авіації, урочисте проходження бойових кораблів, Саміт перших леді – це лише частина із затверджених Урядом подій. Але ж і сума у понад 5 млрд грн, передбачена на підготовчі заходи, вражає не менше. На що саме будуть витрачені ці кошти, дізнавалися Знай.ua.

День незалежності, парад - фото Знай.ua

Аеропорти, рок-фест і "космічний старт"

Загальний перелік івентів, затверджений розпорядженням Кабміну № 583-р "Про затвердження плану заходів з підготовки та відзначення 30-ї річниці незалежності України", складається з понад 150 пунктів.

День незалежності, парад - фото Знай.ua

Цікаво, що тут можна побачити не тільки святкові заходи, а й будівельно-дорожні роботи. А саме:

Популярні новини зараз

ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося

"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня

Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору

На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

Показати ще
  • модернізація та будівництво 6 аеропортів (м. Вінниця, м. Дніпро, м. Одеса, м. Рівне, м. Херсон, Закарпатський регіон);
  • проведення ІІІ Південного Шевченко-рок-фесту "Кобзар" (Херсонська облдержадміністрація);
  • організація книжкової виставки до 30-річчя незалежності України біля Офісу Президента України;

День незалежності, парад - фото Знай.ua

  • реалізація проекту "Євроколія Київ — Львів — Скнилів" ("Укрзалізниця");
  • виготовлення та введення в обіг пам’ятної монети, поштової марки, випуск конвертів на відзнаку 30-ї річниці незалежності;
  • створення театральних постановок сучасних українських драматургів та нових концертних програм (обласні та Київська міська держадміністрації) тощо.

Скріншот

День незалежності, парад - фото Знай.ua

Очікувана ж вартість усіх цих підготовчих заходів, за даними Мінфіну, сягає позначки у 5, 4 млрд грн.

Скріншот

Одним з найцікавіших пунктів у загальному списку стало забезпечення запуску оптико-електронної космічної системи "Січ-2-1" з космічним апаратом "Січ-2-30" ("Січ-2-1"). А передбачено на це 54, 8 млн грн.

Скріншот

А одним із найдорожчих заходів стало "Завершення будівництва другої черги Національного музею Голодомору" – на це заплановано витратити 1,3 млрд грн.

Майже стільки ж передбачено і на завершення будівництва нового лікувально-діагностичного комплексу Національної дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит" МОЗ – 1,2 млрд грн.

фото: музей Голодомору

Є в переліку і "новинка" від президента. Це – ініційоване Володимиром Зеленським нагородження новою державною відзнакою "Національна легенда України".

Володимир Зеленський, фото: Instagram

Цієї нагороди будуть удостоєні видатні особистості, які принесли нашій країні всесвітню славу та визнання.

А обійдеться ця церемонія у 6, 7 млн грнЗнай.ua вдалося знайти відповідний тендер на офіційному сайті майданчика електронної системи публічних закупівель ProZorro.

Тендер - скріншот

Згідно із Протоколом №53 засідання тендерного комітету, ДП "Центр захисту інформаційного простору України" від 6 серпня, має намір укласти договір з Приватним підприємством "Івент агенція "ЛМ Продакшин.

Тендер - скріншот

Міноборони, військові - фото Міністерство оборони України

Парад кораблів і шоу на воді: головні - Київ і Одеса

Головні події відбудуватимуться не лише у Києві, а й в Одесі. Причому, не тільки в центрі міст, а й у воді – на Дніпрі та у Чорному морі.

Міноборони, військові, кораблі - фото Міністерство оборони України

Святкова програма – 24 серпня (Київ):

  • показ сучасних зразків озброєння та техніки сил безпеки і оборони (Михайлівська площа та Володимирський проїзд).
  • урочисте проходження катерів та прольоту авіації, морського і повітряного показу озброєння і військової техніки - на р. Дніпро (Київський річковий вокзал, Труханів острів).

День незалежності, парад - фото Знай.ua

  • перший форум соціально-гуманітарного спрямування "Саміт перших леді та джентльменів" - територія Національного заповідника "Софія Київська".
  • благодійний концерт – Національний академічний театр опери та балету України ім.Т.Г.Шевченка.
  • шоу "Незалежність у нашій ДНК. День незалежності країни" – НСК "Олімпійський".

Київ, Майдан Незалежності - фото 24 канал

Цього ж дня в столиці відбудеться і довгоочікуваний перший саміт Кримської платформи за участі близько 30 країн: США, Великої Британії, Польщі, Туреччини, Франції, Німеччини, країн Балтії, Австралії, Нової Зеландії, Республіки Корея, та ін.

Міноборони, військові - фото Міністерство оборони України

Заходи в інших містах:

  • урочисте проходження бойових кораблів та суден забезпечення і прольоту авіації, повітряний, морський та статистичний показу озброєння і військової техніки – м. Одеса, на зовнішньому рейді морського порту (мис Малий фонтан та Морський вокзал).
  • проведення серії музично-мистецьких акцій просто неба із мультимедійним супроводом (Одеська, Миколаївська, Херсонська облдержадміністрації).
  • проведення мобільного форуму сучасного мистецтва (м. Дніпро, Київ, Львів, Маріуполь, Херсон, Харків).
  • проведення VII Міжнародного музичного фестивалю ODESSA CLASSICS.
  • створення алеї кам’яних скульптур "Борці за Незалежність" (с. Буша Ямпільського району Вінницької області) та ін.

День Незалежності - фото Знай.ua

Є у списку і досить оригінальні пункти. Як, наприклад, створення Цифрової мапи, єдиної візуальної айдентики та іміжду до 30-річниці.

День незалежності, парад - фото Знай.ua

Про час та місце проведення найцікавіших заходів, присвячених ювілейному святкування Дня незалежності-2021 та подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, що Парламент готує масову "святкову" амністію ув'язнених до Дня Незалежності – деталі законопроекту.