На піку обговорень – спецстатус в НАТО і Європейська армія

Сьогоднішній день у Верховній Раді позначився одразу кількома гучними подіями. І мова не лише про затвердження нових правил оформлення документів і закону "Про віртуальні активи". Першим найпровальнішим законопроектом нової сесії Парламенту стало ініційоване скандально відомим нардепом від фракції "ЄС" Олександром Гончаренком звернення до Конгресу США щодо спецстатусу поза НАТО. А додала вогню невтішна для України "військова" новина з Євросоюзу. Деталі з'ясовували Знай.ua.

Верховна Рада - фото Знай.ua

Фіаско тижня і "преміальний" статус в НАТО

Проект Постанови "Про Звернення Верховної Ради до Конгресу США щодо надання Україні двостороннього статусу основного союзника США поза НАТО (MNNA)" № 5380 з тріском провалився.

Законопроект - скріншот

Абсолютна більшість парламентарів не підтримала запропонований проект Закону – "За" проголосувало всього 24 нардепи.

Популярні новини зараз

Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Показати ще

Скріншот

І справа не лише в головному недоліку даної ініціативи – тому, що даний статус не передбачає безпекових гарантій щодо захисту партнерів у випадку збройного нападу на них.

Як зазначив голова профільного Комітету, сьогодні чітко визначеним пріоритетом для України є набуття повноправного членства в Північноатлантичному Альянсі.

До того ж, у 2020 році ми вже отримали більш "преміальний" статус.

"Наразі є актуальним питання максимального використання потенціалу статусу Партнера НАТО з розширеними можливостями (ЕОР), який Україна отримала у 2020 році. Тож на засіданні Комітету законопроект 5380 не отримав необхідної кількості голосів", - наголосив голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко.

Олександр Мережко - фото з Фейсбук

В свою чергу, цей "розширений" статус Enhanced Opportunity Partnership, EOP надає Україні значно суттєвіші пріоритети в обороні. Зокрема, можливість:

  • суттєво активізувати реформи з метою досягнення відповідності критеріям членства в НАТО;
  • досягти у максимально стислі строки достатньої взаємосумісності Збройних Сил України та інших складових сектору безпеки і оборони з відповідними структурами держав Альянсу;
  • залучення до різноманітних військових навчань;
  • отримати запрошення та приєднатися до Плану дій щодо членства в НАТО.

Міноборони, військові, кораблі - фото Міністерство оборони України

Загроза для України: Європейська армія і "вбивчі" наслідки

Сьогодні ж увага політиків та експертів прикута до іншої події.

Гучним "дзвіночком" для хвилювання стала свіжа заява верховного представника ЄС із зовнішньої політики та безпеки Жозепа Бореля про ідею створення незалежних від НАТО збройних сил Європи.

Міноборони, військові - фото Міністерство оборони України

На думку нардепів, це значно послабить можливості цивілізованого світу реагувати на агресію Росії проти України.

"Створення Європейської армії поставить під загрозу нацбезпеку України. Генсек НАТО Єнс Столтенберг сказав прямо: "Будь-яка спроба послабити зв'язок між Північною Америкою та Європою не лише послабить НАТО, але й розділить Європу". Я б сказав ще відвертіше – в перспективі це означає розвал НАТО та зміцнення впливу Росії", - зазначає голова Постійної делегації у Парламентській асамблеї НАТО Єгор Чернєв.

Єгор Чернєв - фото з Фейсбук

"Треба розуміти, що створення власної армії, здатної ефективно протистояти РФ, вимагатиме від Європи не тільки сотень мільярдів євро, а й багатьох років кропіткої роботи. А також – суттєвого збільшення ядерного арсеналу Франції, яка єдина серед країн Євросоюзу володіє ядерною зброєю", – ділиться з нами Єгор Чернєв.

Як підкреслив нардеп, це лише посилить непорозуміння між "старою" та "новою" Європою, як і між ЄС та США. А консолідована підтримка України колективним Заходом – послабиться.

"Про беззубу політику "старої" Європи щодо Росії ми вже добре знаємо. Тож, боюся, що ефективність Європейської армії буде аналогічною. Наша дипломатія має докласти всіх зусиль, аби спільно з нашими центральноєвропейськими союзниками не допустити такого сценарію", - наголошує голова Постійної делегації у Парламентській асамблеї НАТО.

Єгор Чернєв - фото з Фейсбук

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав про гучне перейменування України: в Раді дали чітку відповідь.