Низка обов'язкових правил для господаря

Разом із прийдешніми похолоданнями питання опалювання все гостріше постає перед тисячами українців. Та, як виявилося, знайти оптимальний за ціною варіант закупівлі деревини – це далеко не єдине питання, яким варто перейматися. Як не потрапити на "гачок" шахраїв та непорядних компаній-постачальників і не витратити з кишені зайвих 3-5 тис грн, дізнавалися Знай.ua.

Дрова - фото Kaminholz Rhein-Ruhr

Не сплачуйте 100% передоплати і оглядайте товар

Окрім вибору точки продажу бажаних запасів деревини на зиму, варто подбати і про доставку товару. І ось тут випливають перші "підводні камені" для потенційного покупця, тож слід бути уважним, обираючи робочих для перевезення.

Розцінки по Київській області, в середньому, становлять 750 – 900 грн за 3 тонни вантажу.

Скріншот

Популярні новини зараз

Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році

Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Показати ще

До того ж, часто за вантажника доводиться доплачувати окремо – від 110 до 140 грн за годину його роботи.

Скріншот

Обираючи варіант, варто звернути увагу на кілька моментів.

"Перш, ніж робити замовлення, раджу перевірити зазначений в оголошенні номер. Вбити в пошуку і подивитися, чи не згадується він у негативних коментарях або форумах. І не варто одразу вносити повну передоплату – бувають випадки, коли шахраї беруть усі 100 %, а за товаром навіть не приїжджають", - зазначає консультант компанії-постачальника Київської області Руслан Козич.

Деякі ж компанії з продажу деревини просять від 800 до 1200 грн за кубометр, пропонуючи безкоштовну доставку.

Скріншот - дрова

Та й тут можна потрапити на "гачок" – іноді продавці докладають вологі дрова упереміш з сухими, щоб збільшити вагу.

"Потрібно обов'язково оглядати привезену деревину – навіть якщо на дворі гарна погода і немає дощу. Нашим сусідам одного разу привезли більше половини вологих дров і в результаті вони переплатили близько 3000 грн за 6 кубометрів дубу, бо 1 м³ коштував 800 грн. Тож навіть із врахуванням безкоштовної доставки родина була у суттєвому мінусі", - розповідає Знай.ua 40-річний автомайстер Дмитро Ланенко з Полтавської області.

Дрова - фото torg.ukr.bio

Без перевірки не беріть: пелети треба "щупати"

Все популярнішою сьогодні стає більш економічна альтернатива звичайним дровам – пелети для опалювання. Але ж і коштують вони в рази дорожче.

Нерідко серед усіх запропонованих варіантів покупці "клюють" на найнижчі ціни. Якщо офіційні компанії продають 1 тонну пелет по ціні у 4,5-5 тис грн, то на сайтах приватних оголошень можна натрапити на значно нижчу вартість – 2,5-3 тис грн.

Скріншот

Але тут важливо правильно обрати товар, бо неякісно виготовлені пелети можуть перетворитися в крихту ще під час перевезення – тоді витрати будуть просто космічними.

"В середньому, для обігріву будинку у 80 кв. м знадобиться близько 800-900 кг – це десь 3 – 3,5 тис грн. При покупці треба обов'язково їх перевірити: при розломі пальцями вони не повинні сильно кришитися, а колір має бути бежево-жовтим – чим темніше колір, тим більший вміст кори, яка дає більше золи і менше тепла", - зазначає продавець господарчого магазину Олексій Лагуч.

Також слід звернути увагу на наявність упаковки – пелети бояться вогкості, тому товар має бути герметично запакований.

Пелети - фото Ekipagro

"Сир" в мишоловці: дані виробника – обов'язкові

Слід бути уважним і тим, хто надумав запастися іншим різновидом сучасних видів твердого палива – брикетами або "євродровами". Як і пелети, цей товар коштує на порядок більше за звичайна деревина.

Середня вартість 1 тонни – від 3800 до 4700 тис грн. А реальна вартість 1 опалювального місяця в будинку у 100 кв.м коштуватиме близько 4500-6000 тис грн.

Скріншот

Майже вдвічі нижчі ціни можна знайти на сайтах приватних оголошень – 1600-1800 грн за тонну.

Скріншот - брикети

Однак, варто бути уважними і не потрапити у мишоловку в погоні за безкоштовним сиром.

"Тільки впродовж останнього тижня нам зателефонувало кілька людей зі схожими історіями: вони замовили по 1-2 тонни брикетів "на пробу" по 1700 грн. В результаті їм прийшло щось схоже на звичайну тирсу, але грошей ніхто за товар не віддав. А з'ясовувати ситуацію вже було ні з ким – після доставки вказані номери вже були не дійсні. Тому раджу замовляти тільки в перевірених компаніях", - ділиться з нами консультант компанії-постачальника Київської області Руслан Козич.

Дрова, доставка - фото s-tehnika.com.ua

Про те, що спокусливо низька вартість і відсутність детальної інформації про виробника можуть свідчити про неякісний продукт на форумах пишуть і звичайні українці.

"На жаль, мій досвід роботи з паливними брикетами виявився не таким безхмарним. Низька щільність, підозріло низька ціна, ніяких даних про виробника – все це ознаки реального контрафакту", - пише 58-річний Володимир з Харківської області.

Коментар - скріншот

Варто додати, що зараз нерідко можна зустріти пропозиції продажу брикетів за 1 шт або за 1 мішок, але у підсумках ці варіанти будуть значно дорожчими – до 30 % "накрутки" за 1 тонну. Перший варіант стане зручним для охочих лише зрідка розпалити камін чи баню у дворі.

Брикети - фото mukachevo.net

Тож, обираючи точку продажу та службу доставки, варто дотримуватися перерахованих правил. Тоді ваш товар, по-перше, буде відповідати замовленому зразку, а по-друге – доїде без непередбачуваних пригод.

Також Знай.ua писав, яких сум чекати в платіжках: Шмигаль назвав граничний "максимум" ціни на тепло і гарячу воду.