Хліб з давніх часів був не лише основою харчування наших предків, запорукою ситості та виживання роду, але й важливим сакральним символом. Колоски з урожаю зберігали в хаті як оберіг від нечисті, а паляниця уособлювала собою сонце.

Чимало прикмет та забобонів оточували собою хліб у народних віруваннях. Вважалося, що, якщо їх не дотримуватися, можна накликати біду.

Хліб і виделка:

Не можна наколювати хліб на виделку, адже таке ставлення відлякує щастя. Дівчині, яка так вчинить, не судилося знайти коханого.

Хліб, фото: скріншот з відео

Популярні новини зараз

ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо

Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень

Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло

По ваші лічильники скоро прийдуть: що потрібно зробити, якщо незнайомці вже на порозі

Показати ще

Хліб у смітнику:

Заборонено викидати навіть крихти від хліба, бо це може призвести до нещастя, біди та злиднів. Хліб вимагає до себе пошани, адже це результат важкої праці багатьох людей.

На чужий коровай…

Не можна їсти хліб у когось за спиною, або доїдати чужий шматок – так ви привласните собі силу, щастя та здоров’я іншої людини.

Хліб на порозі:

Жувати шматок хліба, переступаючи за поріг, було суворо заборонено – вважалося, що така людина стає одержимою нечистою силою.

Хлібзавод, скріншот: Youtube

Не ріжте хліб на руках:

Різати хліб потрібно, коли він лежить на столі, і не змінюючи при цьому ножа – інакше до оселі прийдуть злидні, а в сім’ї почнеться розлад.

Хліб і зрада:

Чоловік зрадить тій господині, яка нарізає хліб догори дригом.

Ніж у хлібині:

Ніж, залишений у хлібині – це неповага. Хліб у такому випадку може образитися на родину і «піти» з неї, а замість нього прийде голод.

Приманка для домовика:

Скибку хліба залишали у тихому кутку, припрошуючи домовика до обіду. Пізніше цю скибку віддавали птахам чи тваринам.

Домовий, ілюстрація: Олег Коваленко

Нагадаємо, таємний ритуал на швидку грошову прибуток: стакан води і три монетки. Після змови стакан потрібно поставити на підвіконня, на нього повинен потрапляти Місячне світло

Як повідомляв портал " Знай.ua", гроші вдома не переведуться-прикмети і змови на багатство. Експерти розповіли, як закликати гроші і удачу в свій будинок

Також " Знай.ua " писав, від дзеркала до акваріума, топ-5 речей, які притягнуть гроші в ваш будинок. Біоенергетики розповіли, як приманити гроші за допомогою побутових предметів