Що робити, якщо спадкодавець не захотів залишати майно спадкоємцям першої черги, та викреслив їх із заповіту, пояснили в Міністерстві юстиції України.

Як зазначається, далеко не всіх спадкоємців можна повністю позбавити спадщини – щоб захистити вразливі верстви населення, закон передбачає обов’язкову частку в спадщині.

Це малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки. Вони успадкують, без врахування змісту заповіту, половину своєї законної частки.

Малолітні діти – ті, яким не виповнилося 14 років. Неповнолітні - особи у віці від 14 до 18 років.

Непрацездатні - особи, які досягли пенсійного віку, або особи з інвалідністю всіх трьох груп.

Популярні новини зараз

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає

Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру

Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень

Показати ще

Скрін, Facebook Міністерства юстиції України

Навіть якщо неповнолітня особа вже вступила у шлюб, має свою дитину чи працює за трудовим договором, вона все-одно має право на обов'язкову частку. Так само й пенсіонері, які продовжують працювати. Пенсіонери не за віком, а за пільгами, таких пільг не мають.

Онуки та правнуки спадкодавця, якщо їхні батьки померли до надання спадщини, не мають права на цю спадщину.

Право на обов’язкову частку у спадщині не залежить від згоди інших спадкоємців, волі спадкодавця та не пов’язане зі спільним проживанням спадкодавця й осіб, які мають право на обов’язкову частку. Але, якщо інші спадкоємці заперечують проти видачі свідоцтва про право на спадщину на обов’язкову частку, то вони мають право звернутися з відповідним позовом до суду.

Відмовитися від спадщини можна, склавши відповідну заяву в нотаріуса.

Нагадаємо, трудовий договір в Україні: за псування майна зі своєї кишені, зарплата з відпусткою - за графіком і карт-бланш роботодавцям.

Як повідомляв Знай.uа, без неї не виїхати за кордон і неможливо користуватися авто: як отримати довідку про борги по аліментах.

Також портал Знай.uа писав, що українцям запропонували безкоштовні авто, магнітофон і рушник - хто може отримати задарма.