Пропрацювавши в психіатричному закладі 10 років, українка сподвалася раніше вийти на пенсію, як працівник шкідливої професії. Проте їй це не вдалося. У чому причина відмови, пояснили у виданні «Пенсійний кур’єр» № 43 (961).

«Я 10 років пропрацювала медичною сестрою у спеціалізованому інтернатному психіатричному закладі. У червні 2021 року досягла пенсійного віку 53 роки і 6 місяців, і звернулася за призначенням пенсії за Списком № 2. Але у призначені мені було відмовлено. Спеціаліст сказала, що у мене 23 роки страхового стажу, а цього недостатньо. Але я читала, що для визначення права на пільгову пенсію робота у закладах з надання психіатричної допомоги зараховується до стажу роботи у подвійному розмірі. Чому мені не подвоїли мій пільговий стаж, тоді б і стажу вистачило? Чи правомірно це?», - цікавиться жінка у видання.

Їй відповіли, що, відповідно до ст. 114 Закону 1058, пільговий порядок обчислення стажу роботи, передбачений законодавством, чинним раніше, за період із 1 січня 2004 року застосовується тільки в частині визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах.

Однак, хоча зарахування до стажу у подвійному розмірі періодів роботи у закладах з надання психіатричної допомоги передбачено ст. 60 Закону 1788, жінка скористатися цією нормою не може.

Популярні новини зараз

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться

Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову

Українці намагаються зберегти своє майно перед законом про мобілізацію: що хочуть встигнути

Показати ще

Річ у тім, що норма статті щодо подвійного обчислення стажу поширюється лише на заклади охорони здоров’я, а авторка питання працювала в установі, яка належить до системи соціального захисту.

Психіатричні лікарні, фото pxhere

У зв’язку з цим її стаж зарахували, як звичайний. Однак вона може звернутися за призначенням пільгової пенсії за віком вже у січні 2022 року, коли набудете 23 роки 6 місяців стажу. Але лише за умови, якщо вона продовжує працювати.

Раніше повідомляли, 16-річний "мажор" після кривавої ДТП у Харкові може потрапити під амністію.

Як повідомляв Знай.uа, "Тато йде в запій, всі гроші у матері": що відомо про 16-річного мажора, який влаштував ДТП у Харкові.

Як повідомляв портал "Знай.ua", трудовий стаж 35 років і пенсія 3000 гривень: у Мінсоцполітики визначили, кому підвищать виплати з 2022 року. Українським пенсіонерам пообіцяли доплати до пенсій і пояснили, хто скільки отримає вже найближчим часом.