Наші читачі вже можуть знати, що за останні кілька місяців у всьому світі майже на 30% зросли ціни на вершкове масло. До кінця 2021 року експерти прогнозують підвищення цін ще на 15% - такий "стрибок" цінників пройде і в Україні, так як наша держава реагує і на світові тенденції.

Про це стало відомо завдяки заявам директора аналітичного агентства "Інфагро" Василя Вінтоняка для українських журналістів.

Масло, фото Держпродспоживслужба

За словами експерта, зараз ціни на вершкове масло є найвищими за останні роки. Така тенденція пов'язана зі зростанням вартості сировини і через рекордні ціни на газ, які останні два місяці спостерігалися у світі.

Супермаркет, фото: znaj.ua

Популярні новини зараз

З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими

Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році

3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Показати ще

Також зростання цін на вершкове масло в світі обумовлений високим попитом на сировину з боку трейдерів. Однак в Україні вартість кінцевого продукту зростає повільніше, ніж на інших ринках.

Що стосується імпорту та експорту вершкового масла, то в Україні зараз спостерігається баланс, де близько 10 тисяч тонн Україна відправляє на експорт і приблизно такі ж обсяги імпортує. За попередньою оцінкою Василя Вінтоняка, цей рік Україна може закінчити з високими показниками експорту, до 11 тисяч тонн.

"Кілька років тому ми експортували масло до ЄС, але зараз в основному продаємо у пострадянські країни, такі як Казахстан, Вірменія, Молдова, Грузія. Три роки тому Україна експортувала до 30 тисяч тонн на рік, але зараз у нас вже немає таких обсягів молока, щоб виробити стільки масла і продати його", — заявив експерт.

Експерт додав, що імпорт вершкового масла в Україну переважно надходить з Польщі. При цьому собівартість польської олії після розмитнення вища (понад 200 гривень за кг), ніж в Україні (близько 180 гривень за кг), тому зараз іноземним експортерам стає невигідно завозити олію в нашу країну.

Раніше повідомляли, в Україні втричі зростуть ціни на олію, експерти підрахували, скільки коштуватиме найважливіший продукт після хліба.

Як повідомляв Знай.uа, в Україні подорожчав найважливіший продукт для борщу: на 30 гривень не купиш і півкіло.

Знай.uа писав, ковбаси, молочка та солодощі "дитинства" можуть надовго зникнути з полиць магазинів - що готує новий Закон про ембарго.