Що це, тимчасова паніка чи кінець дешевого долара, який за останній час зріс аж на одну гривню при тому, що Україна нещодавно отримала черговий транш від ЄС, після якого, гривня, зазвичай, стабілізується.

В цьому році у нас був рекордний урожай зерна – економісти сподіваються, що завдяки цьому, ми отримаємо валютну виручку.

Ще два тижні тому гривня була однією з найсильніших валют в світі відносно долару – пояснює інвестиційний банкір Сергій Фурса. Він додає, що найбільше підкосила гривню агресивність Росії, яка продовжує брязкати зброєю біля наших кордонів, чим дуже лякає в першу чергу іноземних інвесторів.

Тут ми цього не помічаємо, але західна преса рясніє заголовками на кшталт, «Завтра Путін нападе». Тим паче, паніку у фінансових колах підігріла і заява Президента України про планування державного перевороту.

Через загрозу вторгнення до України, у багатьох іноземних інвесторів почали здавати нерви і вони швидко почали розпродавати українські цінні папери. Це відбулося в опалювальний сезон – найбільш небезпечний для нашої держави, яка зіткнулася не лише з позачерговим підвищенням цін на електроносії, але і з дефіцитом вугілля.

Популярні новини зараз

Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня

Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет

Показати ще

Як це вплине на новорічні свята? Дуже просто, адже найбільше курс впливає саме на вартість імпортних продуктів, бо ж всі екзотичні фрукти: ананаси, мандарини, апельсини, банани везуть до нас із-за кордону, а отже купують за валюту. Тепер за цю саму ціну ви зможете купити, наприклад, не десять апельсинів, а дев’ять.

Окрім фруктів, на новорічному столі також подорожчає риба та ікра приблизно на 7-10%. Та що там заморська ікра, яка і так не всім по кишені? Ріст цін чекає і на крупи. Так, гречка невдовзі знову має подорожчати на третину.

Динаміка впливу зміни курсу буде відображатися на ціні незначно, але експерти зазначають, що з Нового року є великий ризик росту ціни і на побутову техніку, як це нещодавно сталося з пальним – дизель вже коштує тридцять гривень, а бензин – ще дорожче, а все через те, що в світі подешевшала нафта – каже Сергій Куюн, директор «Консалтингової групи А – 95».

Але на цьому позитивні новини для водіїв закінчуються. Скоро запчастини та автівки у нас подорожчають, адже вони в Україні – товар імпортний, а від недавна ще й дефіцитний. На брак автомобілів у світі вплинула різка нестача чипів до них, тому ми припускаємо, що невдовзі автівки ще більше подорожчають, адже напряму залежать від курсу долару. Директор Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів, Олег Назаренко, радить заощаджувати на авто у валюті, аби ви не стали жертвою курсових хвилювань.

Окрім автомобілів, дорожчає в Україні також і нерухомість. Наприкінці весни навіть виник дефіцит на однокімнатні квартири. Оскільки курс є досить нестабільним, то придбання нерухомості за долари може стати привабливою інвестицію, оскільки договори із забудовниками укладають саме у гривнях.

Проте на позначці 28, долар не втримається. Щоб курс перейшов межу в 28 гривень за долар, має відбутися щось дуже негативне в політичному сенсі. Але поки українська економіка тримається, заробітчани продовжують надсилати долари в Україну, а аграрії продовжують підтримувати нашу національну грошову одиницю валютною виручкою від продажу зерна. Тому, наразі прогнози невтішні, але зараз нас вже не дивують грошові сюрпризи.

Нагадаємо, що скоро Україну чекає нове подорожчення продуктів

Як раніше повідомляв портал Знай.юа, причина підвищення цін у світі полягає в пшениці

Також Знай.юа повідомляв, що громадянку України зламали через "Дію" та оформили на неї купу кредитів