У списку військовозобов'язаних більше 100 професій: від музикантів до секретарів

Найвибуховішим "інфо-шоком" цієї зими стала новина про набуття чинності Наказу № 313 Міноборони щодо обов'язкового постановку на військовий облік військовозобов'язаних жінок, віком від 18 до 60 років, та розширення спеціальностей, що підпадатимуть під цю категорію. Ця новина миттєво викликала мега-вибух серед українців – люди обурені не лише всеохоплюючим списком професій та наявністю у ньому "абсурдних" вмінь на кшталт музикантів, так і передбаченими за непокірність штрафів. Окремі нарікання викликала і відсутність в переліку жінок-парламентарів. Хто увійшов до списку "обраних" українок, які не потраплять під мобілізаційну хвилю, щодо правил оформлення заяви у військоматі та переліку порушень, за які передбачені штрафи від 510 до 8500 грн, дізнавалися Знай.ua.

Військові ЗСУ, скріншот: YouTube

Список професій і "вето-категорії": кого не торкнеться?

Більшість жінок, призваних під час мобілізації, будуть проходити військову службу на медичних посадах, а також у підрозділах зв’язку та логістики. Про це повідомляють у Міністерстві оборони України.

Військові, фото: ООС

А перелік жінок, що будуть зобов'язані впродовж 2022 року стати на облік у військоматі, охоплює десятки фахових напрямків.

Популярні новини зараз

Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень

Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками

Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати

Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку

Показати ще

"Насправді, майже всі професії підпадають під обов'язкову постановку на військовий облік – основним критерієм стане освітня спеціальність. Тож, чимало українців вже панікує, однак давайте видихнемо і розберемося без паніки. На строкову службу жінок не призиватимуть – представниці зазначених професій і спеціальностей стають військовозобов'язаними лише у воєнний час. Зараз же вони мають просто стати на військовий облік", - зазначає заступниця Голови Постійної делегації у Парламентській асамблеї НАТО Соломія Бобровська.

Військові - фото Міністерство оборони України

Як наголошують у Міноборони, під час мобілізації можуть бути призвані на військову службу військовозобов’язані жінки у віці:

-для осіб офіцерського складу від 20 до 50 років;

-для інших військовозобов’язаних жінок від 20 до 40 років.

Скріншот

Однак, є і ті, хто потрапив до списку "вето-категорій" – ці жінки не підпадуть під мобілізаційну хвилю.

До неї відносяться студентки на денній формі навчання, жінки, на утриманні яких є діти до 16 років і не тільки:

Скріншот

Загальний же перелік майбутніх військовозобов'язаних жінок, що підпадають під хвилю обов'язкової постановки на облік, нараховує понад 100 видів спеціальностей і професій.

Це – лікарі, юристи, журналісти, соцпрацівники, працівники ресторанів і готелів, бухгалтери, авіадиспетчери та купа інших.

Скріншот

Як підкреслюють у Міноборони, до списку потрапили ті, хто "має спеціальність та (або) професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю". Однак, тут є чимало професій, які відверто викликають подив і обурення тисяч українців.

Курсанти - фото Міністерство оборони України

"Професіонали в галузі санаторно-курортної справи (зазначено двічі) – це до якого виду військ готуватись?", - звертається до ініціаторів Наказу Лілія Чеканова на сторінці Міністерства у Фейсбуці.

Коментар - скріншот

Масове непорозуміння також викликають зазначені у списку знавці музичного мистецтва, секретарі і фотографи.

Скріншот

За "ігнор" – штраф до 8500 грн

Не менш гострими для тисяч українців є організаційні питання – починаючи з категорій жінок, які матимуть право не ставати на облік, "спец-пропозицій" для осіб з інвалідністю і закінчуючи сплатою обіцяних штрафів.

"Постановка на військовий облік є обов'язковою – проконтролювати це мають роботодавці. Перше, що можна зробити для з'ясування усіх нюансів – це звернутися до військкоматів та запитати, як виглядатиме подальший покроковий порядок дій. Найближчими днями вони вже отримають чіткі роз'яснення і алгоритм стане більш зрозумілим", - наголошує нардеп Соломія Бобровська.

Військові - фото Міністерство оборони України

Додатковою незручністю стане те, що стати на облік можна буде виключно у військоматах за місцем реєстрації. А зробити це потрібно до кінця 2022 року.

Загальний пакет документів є стандартним:

Скріншот

За ухилення від взяття на військовий облік правил передбачені штрафи від 510 до 8500 грн.

  • Жінкам: за порушення закону вперше – 510 - 850 грн, повторно або у особливий період – від 850 - 1700 грн.
  • Роботодавцям: керівники підприємств та організацій, що сприятимуть ухильницям або ігноруватимуть ситуацію – сплатять штраф від 5100 до 8500 грн.

Поліція - фото Патрульна поліція України

Нардепи vs народ: "А депутатки та міністерки вже готові?"

Загалом же, реакція на "військове" оновлення представників влади та тисяч звичайних українців кардинально відрізняються. Якщо з боку парламентарів та Офісу президента Наказ № 313 нарікань не викликав, то в суспільстві назріває "цунамі" обурень.

"Наша країна воює 8-й рік поспіль. А зараз на українському кордоні понад 122 тисячі ворожих військ. Росія у найближчому майбутньому, нажаль, нікуди не дінеться, тож вміння постояти за себе знадобиться всім – незалежно від статі. Тому варто зберігати спокій: сподіваємось на краще, але готуємося до гіршого та вчимося тримати в руках зброю", - повідомила секретар Комітету ВРУ з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Соломія Бобровська.

Соломія Бобровська - фото з Фейсбук

Водночас, в соцмережах вже другу добу поспіль ллється потік критики і несприйнятті.

Українці наполягають, щоб в рядах військовозобов'язаних жінок з'явилися як нардепки, так і очільниці Міністерств.

Коментар - скріншот

"А депутатки та міністерки вже всі готові в перших рядах йти? Третьякову он можна поставити на облік як авіабомбу або артилерійський снаряд", - пише Євген Левченко.

Коментар - скріншот

Галина Третьякова - фото obozrevatel

Однак, вимога побачити там жінок-парламентарів так і залишиться лише "бажанням" – народні депутати офіційно виключені зі списку, затвердженому Міноборони України.

Коментар - скріншот

Верховна Рада - фото ВРУ

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.