Абсолютно не секрет, що оренда житлового приміщення в Україні - досить і досить клопітка справа. Під час оформлення договору оренди житла у сторін нерідко виникає питання, а чи потрібно його засвідчувати у нотаріуса. У Міністерстві юстиції України дали на це питання офіційну відповідь.

Про це стало відомо завдяки новій публікації прес-служби Мін'юсту в мережі Facebook.

Житлові будинки, фото: Знай.ua

"Згідно із законодавством, за договором найму (оренди) житла одна сторона-власник житла (наймодавець) передає або зобов'язується передати іншій стороні (найманцю) житло для проживання в ньому на певний термін за плату.

Згідно ч. 1 статті 811 Цивільного кодексу України договір оренди житла укладається у письмовій формі. У той же час, як зазначено в ч.4 статті 209 Цивільного кодексу, угода на вимогу однієї зі сторін може бути завірена нотаріально. Така дія буде додатковим захистом для кожної зі сторін у разі виникнення спору.

Популярні новини зараз

"Війна на території росії": відомий астролог назвав час, коли Україна відчує мир

Шукати іншу роботу або голодувати у старості: яку пенсію дадуть людям із зарплатою 10 000 грн

Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома

Поповнення картки через термінали ПриватБанку: чому гроші можуть не зарахуватись

Показати ще

Контракт найму житла укладається на термін, встановлений контрактом. Якщо в договорі термін не вказано, вважається, що він укладений на 5 років.

Бувають випадки, коли нотаріальне посвідчення обов'язково. Це стосується договору оренди житла з викупом (ч.2 статті 811 Цивільного кодексу України). Така угода передбачає, що одна сторона – підприємство-орендодавець передає іншій стороні – фізичній особі (особі-орендарю) житло за плату на тривалий (до 30 років) строк, після закінчення якого або достроково, при повній сплаті орендних платежів, житло переходить у власність орендаря.

У договорі оренди житла повинні бути прописані істотні умови, необхідні для такого роду договорів: предмет договору (будинок або квартира із зазначенням конкретної адреси).", - розповідають в Мін'юсті.

Публікація Мін'юсту, скріншот: Facebook

Публікація Мін'юсту, скріншот: Facebook

Раніше повідомляли, Мін'юст пояснив головні особливості спільного заповіту-дружині або чоловікові все, дітям-нічого.

Як повідомляв Знай.uа, віддавати більше мінімалки щомісяця, поки не виповнилося 18: в Україні посилили відповідальність за несплату аліментів.

Знай.uа писав, заарештували майно за борги? У Мін'юсті розповіли, як повернути його собі.