Лікар акушер-гінеколог у відділі оперативної гінекології в Коломийському пологовому будинку Орест Кучерін поділився інформацією про розстріляний вертеп на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.
Це сталося 4 січня, 70 років тому, з боку НКВС, в селі Дорогів. У різдвяному вертепі "Віфлеємська ніч" брали участь 18 підлітків 15-17 років, зібравшись у будинку на передостанню репетицію. Серед них було три царі, які несли новонародженому Богу дари, Ірод-цар - з наміром вбити його, "ж*д" (автор відразу попросив вибачення у ізраїльтян), чорт, смерть, Сура і ангел.

Різдвяний вертеп - фото rian.com.ua

"На словах Ірода прогримів перший постріл, на другому впав на підлогу Ангел. Решту дітей бідних кулі наздоганяли, від яких вони щосили додому тікали і "прикрашали" сніг білий кривавими ранами. Розстрілювали їх большевицька голота Єфімів і грибків. Третього дня потому двох хлопців поховали: Микола Якубишин - 17 років він мав і 15-річного Пасіка Омеляна. Похоронні процесії йшли з різних вулиць і на кладовищі з'єдналися...", - йдеться в публікації.

Однак історія на цьому не закінчилася - 5 січня 1947 року їх відкопали, щоб більшовики провели експертизу. А ось представників НКВС з села забрали, щоб нібито "засудити".

Різдвяний вертеп із зображенням сцени народження Ісуса Христа

"Невинні діти того часу, забили їх начебто якихось катів", "Вічна і світла пам'ять, не допусти господи такої біди. Москальота знову на нас зуби закусила, за що це нам, Матінка Божа, обереги нас і наших дітей, відведи цю біду від нас", - пишуть користувачі в коментарях.

Нагадаємо, три свята 14 Січня: що Категорично забороняється на Василя Великого, Обрізання Господнє і старий Новий Рік

Як повідомляв "Знай.ua", займіться спортом, але не забувайте радувати себе солодким: топ порад, як відновитися після бурхливих новорічних свят

Популярні новини зараз

Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають

Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом

Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору

Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків

Показати ще

Знай.ua писав, вертеп для Ісуса: українські герої відтворили Різдво Христа в мініатюрі