Вечір 18 січня називають Надвечір'я Богоявлення. Це час для підготовки до великого свята Хрещення Господнього. У народі свято це зветься Водохреща, а день, який йому передує, відомий як "голодна кутя".

Вечір перед Різдвом та перед Водохреща мають деякі спільні риси, адже православні дотримуються посту, вживаючи їжу рослинною олією лише після завершення ранкової служби Божої. До того ж цього дня так само заведено їсти кутю, передає портал "Особлива".

Водохреще, пірнання - фото з Фейсбук

Цю схожість пов'язують з тим, що за стародавніх часів Різдво і Богоявлення святкувались в один день. У Надвечір'я Богоявлення заведено читати молитву, яка подарує Боже благословіння на весь рік.

Молитва, скріншот: Youtube

Молитва, яку читають у Надвечір'я Богоявлення
Господи! Ти, предвічний, прийшов у Різдві твоєму у світ цей, щоб спасти всіх нас. Тож поблагослови Україну та її народ усіма Твоїми милостями й щедротами! Подаруй нам Мир і Спасіння - в житті земному й Вічному!
У дні Твого Богоявлення освяти, Боже, благодаттю Духа Твого Святого водну стихію, а разом з нею - й усе наше єство, наші думки й бажання, весь простір нашого буття, Амінь!