Кібератака заблокувала роботу сервісів Моторного (транспортного) страхового бюро України та вдарила по базі електронних полісів. Чим ризикують водії та коли чекати відновлення роботи, дізнавалися журналісти програми «Джедаі» на каналі 2+2.

Відео можна переглянути за посиланням.

Хакерська атака, здійснена в ніч з 13 на 14 січня, вивела з ладу централізовану базу даних Моторного страхового бюро України. Від п’ятниці страховий поліс можна перевірити лише за наявності його паперового варіанту, а дистанційні страхові сервіси для автовласників стали недоступними.

Кібератака, фото: скріншот з відео

Таким чином, жодна страхова компанія не може продати поліс онлайн. Можливості внести нову інформацію щодо зареєстрованих нових полісів у базу даних немає, так само, як і неможливо перевірити вже існуючий поліс.

Популярні новини зараз

За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає

Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку

Показати ще

Незважаючи на це, страхові агенти розказали, що деякі компанії зараз видають паперові поліси старого зразка, обіцяючи додати інформацію в базу даних, щойно вона запрацює. Та що чекає на власника автомобіля у випадку, якщо він потрапить у ДТП з таким полісом, до того, як електроніка відновить свою коректну роботу, прогнозувати не береться ніхто.

Кібератака, фото: скріншот з відео

У МТСБУ проблему визнають і працюють над її вирішенням майже цілодобово. Крім того, у прес-службі додали, що реєстр, який містить особисті дані та інформацію щодо договорів полісів автоцивілки власників автомобілів, не був пошкоджений.

Кібератака, фото: скріншот з відео

Поки бази МТСБУ не працюють, а автовласникам необхідно придбати нову страховку, оформити її в паперовому вигляді через страхову компанію. Також слід зауважити: щоб не натрапити на шахраїв, водіям варто перевіряти унікальність бланку полісу, не укладати договори із сумнівними особами або у непристосованих до цього місцях, перевіряти повноваження страхових посередників.

Раніше повідомляли, електронна скринька: що це, як працює електронна пошта.

Як повідомляв Знай.uа, Офіс Зеленського, перельоти, резиденції: у скільки українцям обійдеться новий уряд.

Знай.uа писав, популярні програми Windows 10 обчистили гаманці користувачів з усього світу: ви могли їх не помітити.