Іноді рахунки за розподіл газу приходять навіть тим споживачам, які взагалі не користуються "блакитним паливом". Для того, щоб такі платіжки не приходили й остаточно "від'єднатися" від газової труби, потрібно виконати кілька кроків.

Про це розповіли фахівці консультаційного центру для населення "ГазПравда".

За допомогою звернувся власник помешкання у столичній багатоповерхівці Павло Береговий. У квартирі чоловіка вже понад 10 років тому відрізали газопостачання, але платіжки за доставку (розподіл) "блакитного палива" приходять і досі. Попередні власники цієї квартири вважали нарахування помилковими, тому і не платили.

Платіжка. Фото: скріншот youtube

"Нещодавно отримав квартиру у спадок. Почав розбиратися: є заборгованість за кількома статтями комунальних послуг. Зокрема - борг за доставку газу, близько 90 грн. Подивився, що в місяць нараховують по 4 гривні. Але газу у цій квартирі немає вже більше 10 років! Це і в платіжці видно, обсяг розподіленого газу дорівнює нулю. Кілька гривень на місяць - це невелике навантаження на сімейний бюджет. Та хотілося б зрозуміти, чому я плачу за послугу, якої не отримую", - розповів він.

Популярні новини зараз

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників

Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні

Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет

Показати ще

Варто нагадати, що починаючи з січня 2020 року вартість послуги з доставки газу виключена із загального рахунку за газ і виставляється окремим платежем. Ми і раніше оплачували транспортування, однак раніше вартість була включена у ціну одного кубічного метра газу.

"Якщо споживач не користується газом, але не хоче розривати договір на розподіл газу (щоб потім не сплачувати за його повторне підключення), йому доведеться сплачувати мінімальну суму за розподіл газу, яка відповідає групі споживання споживача газу. Група споживання визначається на момент укладання договору (в залежності від підключених газових пристроїв: газова плита, газовий котел, водонагрівач) та прописується в договорі на розподіл газу", - зазначає начальниця Центру правової підтримки споживачів газу ГазПравди Юлія Чеберяк.

Платіжка, скріншот: Youtube

Але, звісно ж, від послуги можна відмовитися та не платити за неї. Для цього варто звернутися в облгаз та розірвати договір про розподіл. Якщо знову виникне потреба користуватися газом, потрібно буде просто знову укладати договір та платити за підключення.

Однак, якщо ви вже маєте заборгованість за розподіл газу, то її, скоріше за все, доведеться оплатити.

Нагадаємо, українцям розповіли, як платити за комуналку менше: поради, які вбережуть гаманець. Платіжки за комунальні послуги серйозно "б'ють" по бюджету майже кожної сім'ї, але є способи заощадити

Також Знай писав, як погасити платіжку за газ "ковідною" тисячею: детальна інструкція для українців. Нові можливості для "ковідної" тисячі, як скористатися

Раніше Знай повідомляв, у лютому українцям нарахують підвищені субсидії: кому пощастить і в чому причина. Яким буде розмір субсидії, розраховують окремо по кожному місяцю