Під час війни в Україні, на жаль, зафіксовано немало випадків зґвалтування російськими солдатами. За словами психологині, зґвалтування – це дуже глибока травма, яка руйнує жінку не так фізично, як особистісно. Через це протягом певного часу вона навіть може відчувати провину.

«Але потрібно розуміти, що якщо з вами таке сталося, ви в жодному разі не винні. Винен завжди насильник. Як би ви в цей момент не поводились – билися, кричали, утікали, завмерли і нічого не робили – ви все зробили як слід. Ваша поведінка у цей момент була найправильніша, бо ви врятувалися і живете далі», – зазначила психологиня Катерина Гуріна.

Після нападу жінці дуже хочеться помитися, тому потрібно стати під душ і змити цю напругу, переодягтися і негайно звернутися до лікаря. Також необхідно звернутися за гарячою лінією для осіб, які пережили зґвалтування.

«Якщо вас трусить, дайте собі час заспокоїтися. Загорніться у ковдру, подихайте, випийте гарячого чаю. І зрозумійте: якщо ви жива, то у вас є сили і ресурс, щоб жити далі. Ваша особистість зараз не пошкоджена. Так, з вашим тілом могли зробити що завгодно, але не з вашою сутністю і розумом», – радить спеціалістка.

Нерідко жінки, які пережили насильство, страждають від посттравматичних стресових розладів, які можуть проявлятися такими симптомами, як різкі зміни настрою, серцеві напади, агресія щодо близьких. У такому разі, каже психологиня, не потрібно їх лякатися чи звинувачувати себе.

Популярні новини зараз

На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось

Українцям пенсійного віку нададуть тимчасову допомогу: які документи потрібно подати

Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома

ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки

Показати ще

«Це нормально, ви не хвора. Просто вам потрібно звернутися до психолога або невролога. Якщо ви не можете спати або маєте нав’язливі думки – це також можуть бути наслідки стресу. Але це лікується і коригується. У кожному окремому випадку потрібен свій час на відновлення, і ви повинні його собі дати», – сказала Катерина Гуріна.