Вчені задаються питанням, чи дійсно "смерть мозку незворотна" після того, як техніки змогли повернути до життя очі мертвого донора органів через п'ять годин після того, як вони померли.

Відповідний пост розмістили на порталі «Daily Star»

Смерть може бути оборотною, кажуть вчені, воскресили очі трупа.

Вчені запустили нейрони в сітківці через п'ять годин після смерті донора і стали свідками того, як вони посилали сигнали, «нагадують ті, що були записані у живих суб'єктів».

У статті для журналу Nature керівники досліджень заявили, що їх робота «піднімає питання про те, чи дійсно смерть мозку незворотна».

Популярні новини зараз

Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося

Показати ще

Операція

Провідний автор дослідження д-р Фатіма Аббас з очного центру Морана в Університеті штату Юта сказала: "Ми змогли розбудити фоторецепторні клітини в макулі людини, яка є частиною сітківки, що відповідає за наше центральне зір і нашу здатність бачити дрібні деталі і кольору. В очах, отриманих через п'ять годин після смерті донора органів, ці клітини реагували на яскраве світло, кольорові вогні і навіть дуже тьмяні спалахи світла».

Око

Доктор Франс Вінберг, також з Університету Юти, додав: "Ми змогли змусити клітини сітківки розмовляти один з одним, як в живому оці. Це ніколи не було досягнуто в макулі, і ніколи в тій мірі, в якій ми зараз продемонстрували».

Дослідження є кроком вперед у порівнянні з дослідженням Єльського університету 2019 року, в якому використовувався коктейль хімічних речовин для запуску мозку 32 обезголовлених свиней.

Труп

Йому не вдалося відновити активність нейронів-ключової частини центральної нервової системи, що включає головний і спинний мозок.

Нова розробка порадує мільярдерів, у тому числі 58-річного Джеффа Безоса з Amazon, який вклав мільйони доларів у дослідження безсмертя.