Традиційно, 28 червня, відзначають День Конституції України. 26 років тому наша держава отримала основний закон, за яким ми і живемо досі.
Конституція України була прийнята о 9:18 ранку 28 червня 1996 року. За неї віддали голоси 315 народних депутатів. Народні обранці голосували окремо за кожну статтю, тому Верховна рада була змушена безперервно пропрацювати 24 години.
З нагоди цього свята в мережі показали фото Конституції Пилипа Орлика, яка була написана задовго до сучасної Конституції. Відповідну світлину показали у фейсбук-спільноті "Diaspora.ua".

Скріншот допису у фейсбук

" на фото - перша сторінка Конституції Пилипа Орлика (латиною), вважається першою українською Конституцією. Оригінал зберігається в Національному архіві Швеції", - сказано в повідомленні.

Для довідки:
Конституція Пилипа Орлика - Конституційний договір гетьмана Війська Запорозького Пилипа Орлика зі старшиною і козацтвом, який визначав права і обов'язки всіх членів війська. Він був укладений 5 квітня 1710 року. Від усієї старшини і козацтва Конституцію Орлика підписав кошовий отаман Кость Гордієнко.
Документ був написаний латиною та староукраїнською мовою. Складається з преамбули і 16 статей. Була чинною чотири роки, коли Пилип Орлик і Військо Запорозьке боролися за землі Гетьманщини.
У 2021 році експрезидент України Петро Порошенко заявив, що дуже шкодує, що під час своєї каденції не змінив дату святкування Дня Конституції з 28 червня на 5 квітня.
"Думаю, дуже важливо нести інформацію про Україну як одну з перших демократій в Європі, тому що козацтво обирало гетьмана, було пряме виборче право", ㅡ сказав він.

Петро Порошенко, суд - фото Знай.ua