Вирощування овочів та зелені на дачах та присадибних ділянках потребує передусім хорошого та правильного поливу, для отримання врожаю, яким кожен городник буде задоволений.

Про те, як правильно поливати овочі, пише "Своїми руками". У липні будуть актуальними два види поливу. Це, зокрема, вегетаційний, який дає рослинам вологу для росту і плодоношення, та імітує дощ. А також освіжальний для підвищення вологості повітря і зниження температури навколо рослин. Таким чином вони легше переноситимуть спеку.

Види поливу рослин на грядках:

1. Полив по борознах вважається найпростішим з усіх. Воду подають спочатку на найнижчу точку городу. Спершу відкривають 2-3 найнижчі борозни, пускають у них воду. Після їхнього наповнення до країв, відкривають наступну борозну, а политі закривають.

Грядки, фото: ukr.media

2. Полив у лунки. Цей спосіб є трудомістким, але економним. Лунки та борозни після поливу обов'язково мульчують перегноєм або компостом, щоб зменшити випаровування вологи.

Популярні новини зараз

Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними

В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила

Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки

Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає

Показати ще

3. Шланговий полив є найпоширенішим і знайомий кожному. Проте фахівці категорично не рекомендують його. На це є кілька причин. Серед них - занадто холодна вода, розмиття ґрунту, швидке випаровування вологи та утворення земляної кірки.

За словами досвідчених дачників, шланг можна використовувати для подачі води до борозни та дощувальних пристроїв. З нього зручно наповнювати бочки, баки та інші місткості, де відстоюється та нагрівається вода для поливу.

Грядки на дачі, скріншот: YouTube

4. Підґрунтовий полив. Підійде рослинам, які не люблять підвищену вологість, наприклад, для помідорів та перцю. Керамічні, поліетиленові або металеві труби діаметром 3-7 см з отворами через кожні 30-40 см укладають у землю на глибині 8-15 см. Воду важливо подавати в систему з малим напором.

5. Краплинний полив. За цього способу подача води до кожної рослини відбувається трубами з піднятого на невелику висоту бака. Таким чином створюється для рослин постійне та комфортне зволоження. А для тимчасового краплинного зрошення можна використовувати пластикові пляшки з водою, встромивши їх шийкою з отворами в землю у рослин.

6. Дощування та аерозольний полив. Вони дають можливість освіжити рослини та зволожити ґрунт. Проводити їх можна у перерві між вегетаційними поливами. Проте через деякий час частина нижнього листя лягає на землю і прибивається ґрунтом. Щоб цього уникнути - аерозольний полив навіть у спеку потрібно відключати кожні 2-3 години.

Грядки, фото: zelenasadyba.com.ua

Нагадаємо, як за формою огірка зрозуміти, чого йому бракує: догляд за овочем у липні

Як повідомляв "Знай.ua", як позбутися колорадського жука без хімії: народні способи, які врятують картоплю

Також "Знай.ua" писав, як прогнати жука короїда зі свого саду: найефективніші народні способи позбутися шкідника