Існує безліч прикмет і звичаїв, пов'язаних із цим днем, адже це свято має багатовікову історію.
Наші пращури вірили, що цієї ночі на землю виходять лісовики, відьми і злі духи, а захиститися від них допомагають вода і вогонь. Так як в Україні йде війна, яку розпочала росія на чолі з путіним, то ми знайшли для вас обряди та ворожіння, які не вимагатимуть виходу з дому в комендантську годину.

Івана Купала, фото з gettyimages

Ворожіння на Івана Купала

Цієї ночі багато хто гадав, можна було дізнатися дату весілля або свою долю. Також у цей день проводять ворожіння на бажання та здоров'я.
Ворожіння на подорожнику. Дівчина має зірвати лист подорожника біля дороги та покласти під подушку в ніч проти 7 липня. Потім треба сказати: "Попутник-трипутник, ти живеш при дорозі, бачиш як старого так малого, покажи мені мого нареченого" . Тоді уві сні їй насниться наречений.
Ворожіння на вінку. Незаміжні дівчата пускають вінок плисти по озеру або річці. Чий вінок далі за всіх відпливе - та перша вийде заміж.
Ворожіння по клену на бажання. Потрібно загадати бажання і навмання зірвати з клена листок. Якщо кількість гострих кутів на листку парна, то бажання здійсниться.

Івана Купала: джерело: YouTube

Прикмети на Івана Купала

  • Злива у цей день віщує тривалу посуху. А ось потрапити під зливу для людини означає успіх у грошах.
  • Дощ сьогодні означає, що врожай пшениці буде поганим.
  • Грім із блискавкою на свято – горіхи не вродять.
  • Веселка цього дня обіцяє велику удачу.
  • Якщо погода сонячна та безхмарна – фруктів буде багато.

Обряди та звичаї на Івана Купала

Безперечно, головний обряд на Івана Купала - розпалювання багаття. У давнину біля купальського вогнища збиралося все село. Молодь водила хороводи та танцювала. У центрі багаття встановлювали колесо на жердині, яке символізувало сонце.
Традиційно через багаття стрибали закохані пари, тримаючись за руки. Якщо стрибок успішний - кохання буде дуже міцним.

Івана Купала / Фото: YouTube

Чимало обрядів на Івана Купала пов'язане з водою. Цієї дати купалися в річках і озерах, вмивалися росою і ходили босоніж по траві. Такі обряди мають як магічну силу, а й приносять користь організму.

Зазначимо, що зараз, у воєнний час, небезпечно купатися у будь-якій річці чи озері вашого міста. Якщо недалеко від вас проходили бойові дії, то утримайтеся від цього обряду та обмежтеся ходінням по росі вранці, 7 липня, після завершення комендатської години.

Популярні новини зараз

Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну

РФ може відкласти наступ через несподівані обставини

Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким

Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову

Показати ще

Івана Купала, фото "Галка".

Нагадаємо про "дзеркальний захист" від будь-яких ворогів і чаклунства: потужний оберіг для вашої родини, який можна робити раз на рік.

Раніше ми повідомляли, що священик пояснив, яку молитву приймає Бог.