Викопувати цибулю з грядки потрібно, коли вона вже повністю дозріла. Орієнтовно це 68-80 днів від посадки, тому для полегшення процесу збирання бажано запам'ятати дату висадки.

Якщо цибулини правильно підготувати до розфасовки в тару, вони зберігатимуться набагато довше. Тому необхідно перебрати цибулинки, обов'язково розподілити їх за розмірами й сортам. Викиньте ті, на яких є порізи або гниль. Далі урожай просушують у місці, де є багато сонячного світла і тепла.

Після цього видалити засохлі листочки, залишивши тільки 4-5 сантиметрів шийки цибулини. Також приберіть з цибулин залишки землі та зніміть потріскані лусочки. Після цього потрібно досушити цибулю. Через два тижні урожай повторно перебрати, адже лише ідеально просушені цибулини можна буде зберігати на зиму.

Часник та цибуля скриншот youtube Showbiz NEWS

Цибулинки слід обробити крейдою або ж лушпинням, які будуть абсорбувати вологу і перешкоджати загниванню цибулин.

Популярні новини зараз

Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку

Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією

Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було

Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає

Показати ще

У домашніх умовах цибулини найкраще зберігати у в:

  • звичайних тканинних мішках;
  • плетених коробках, кошиках;
  • дерев'яних, а також картонних ящиках (бажано брати зразки з великою кількістю невеликих дірок для хорошої вентиляції);
  • спеціалізованих сітках.

Для зберігання цибулі рекомендують обирати ящики й мішки висотою до 30 сантиметрів – в них запаси зберігаються краще. Не варто вибирати занадто великі сітки для зберігання – шар овочів в них не може перевищити 0,35 метра. Категорично не можна тримати цибулини в целофані.

Щоб зберігати цибулю найкраще підходять будь-які прохолодні темні місця, температура в яких не опускається нижче 0 градусів. Ідеальним для зберігання цибулевих запасів можна вважати підвал або ж льох. Якщо на балконі взимку тримати цибулю немає можливості, потрібно відвести для неї невеликий ящик на кухні якомога далі від плити.

Вирощування цибулі, кадр з відео

Нагадаємо, чому жовтіє листя полуниці і як цього уникнути: топ-3 несподівані причини

Як повідомляв "Знай.ua", щоб збирати огірки на грядці аж до морозів: секрет городників - це обов'язково потрібно робити у липні

Також "Знай.ua" писав, як за формою огірка зрозуміти, чого йому бракує: догляд за овочем у липні