На думку міжнародної агенції S&P та Fitch реструктуризація вже наявного боргу України буде проблемною, тому понизили рейтинг країні в іноземній валюті до рівня дефолту. Проте дана ситуація має свої плюси на державному рівні

долар

Про це повідомляє видання Reuters.

Враховуючи оголошені умови реструктуризації та відповідно до наших критеріїв, ми розглядаємо угоду як проблемну та рівносильну дефолту", - йдеться у повідомленні S&P.

Економіст Олег Пензін простими словами пояснив що це означає та як зміниться курс валют.

Популярні новини зараз

Не виїде закордон ніхто: у Міграційній службі закликали українців до перевірок

Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр

Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї

Кого не мобілізують до армії: перелік професій

Показати ще

Так, економіст пояснив виданню "Інформатор", що фактично Україна опинилась в стані дефолту, адже обов'язкові платежі за державним боргом, які мали бути сплачені 10 серпня, відстрочені.

"Будь-які дії, пов’язані із відтермінуванням строків погашення, це є дефолт. Тобто ви не маєте можливості виконувати свої зобов’язання", - каже Олег Пендзин.

Як пояснює економіст, для держави це означає, що Україна не зможе більше позичати гроші на комерційних ринках. При цьому він додає, що від початку повномасштабного вторгнення країна й так їх не могла отримати. Томі, тут нічого не зміниться. Однак, попри дефолт, гроші будуть надходити в Україну, каже економіст.

Він також згадав про ще одну небезпеку дефолту. Комерційні кредитори, які купували українські цінні папери можуть вимагати повернення боргів та подати до суду. Дана ситуація була передбачена та їх попросили відстрочити виплати.

Тому, на думку експерта дефолт в Україні не повинен суттєво вплинути на курс валют на життя українців. А навіть щобільше, для держави така ситуація є певною мірою виграшною на цей час.

"На соціальні виплати це теж ніяк не вплине. Для України ця ситуація буде навіть плюс, тому що ми 5 мільярдів доларів не виплатимо кредиторам, а вони залишаться в країні для фінансування наших потреб", - сказав Пензин.

Нагадаємо, супермаркети оновили ціни на курятину і свинину: скільки коштуватиме м'ясо на початку серпня

Як повідомляв "Знай.ua", українців планують обкласти новим податком: міністр фінансів пояснив, кого це стосується

Також "Знай.ua" писав, роботодавці зможуть звільняти працівників під час війни ще з однієї причини: Мінекономіки надало дозвіл