Кабінет Міністрів України нещодавно затвердив законопроєкт, який має значно змінити систему оподаткування автомобільних покупок. Згідно з нововведенням, при першій реєстрації легкових автомобілів вводиться військовий збір у розмірі 15% від вартості. Це стосується як підприємств, так і фізичних осіб. Виняток зроблено лише для осіб з інвалідністю.

Попри те, що сам законопроєкт ще не зареєстровано у Верховній Раді, і його текст перебуває на стадії обговорення у Кабміні, уже зараз зрозуміло, що впровадження військового збору матиме значний вплив на ринок автомобілів в Україні. Загальна сума податків і зборів, які планується підвищити, становить близько 140 млрд грн.

Податок на автомобілі, скріншот: YouTube

Окрім нового військового збору, покупці автомобілів зобов'язані сплачувати обов’язковий збір до Пенсійного фонду. Цей збір залежить від вартості транспортного засобу і прожиткового мінімуму. Так, у 2024 році для автомобілів вартістю до 499 620 грн ставка становитиме 3%, для авто до 878 120 грн — 4%, а для дорожчих — 5%.

Щомісяця в Україні продається приблизно 5 000 нових автомобілів. Наприклад, у червні 2024 року було продано 5 200 нових авто, що на 11% менше, ніж у попередньому місяці, і на 8,6% менше, ніж у червні 2023 року. Основну частину покупців становили звичайні громадяни (66,9%), тоді як на юридичні особи припадало 33,1% продажів.

Популярні новини зараз

Плату за світло нараховуватимуть по-новому

Прогноз погоди на кінець вересня: коли в Україну прийдуть перші заморозки

Запас продуктів на кілька місяців: що купити в умовах війни

Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку

Показати ще

Серед найпопулярніших нових автомобілів у червні 2024 року лідирують Toyota RAV4, Renault Duster, Citroen Berlingo, Honda M-NV та Toyota Camry. Найпопулярнішою моделлю знову став компактний кросовер Toyota RAV4.

Нагадаємо, Мінус права та 65 тисяч гривень штрафу: водіям назвали місця, де жорстко покарають за цигарки

Раніше ми розповідали, що Водіїв чекає ще один штраф: де можуть "наказати" на гроші

Також, Водіям загрожує штраф від 34000 грн.: потрібно терміново оновити дані про своє авто