Верховна Рада може знову обговорити підвищення податку на додану вартість (ПДВ), щоб поповнити бюджет, якому не вистачає пів трильйона гривень до кінця року.

Про це розповіла голова бюджетного комітету парламенту Роксолана Підласа у підкасті "Хроніки економіки".

Спочатку Мінфін розробляв варіанти підвищення податків, включаючи збільшення ПДВ. Але у фінальному варіанті вони вирішили підняти ставки військового збору замість ПДВ.

Підласа пояснила, що це було політичне рішення. Однак підвищення ПДВ має свої плюси: це не новий податок, його легко адмініструвати, і підвищення на 2-4% дасть відчутний ефект. Цього року від ПДВ планується отримати щонайменше 788 мільярдів гривень.

податок

Популярні новини зараз

Виправдання не спрацюють: ТЦК жорстко покарають чоловіків за відмову

В Україні хочуть створити армію, якій не треба буде воювати: "Ти не скажеш, що біг до іншої країни"

Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати

З 1 жовтня платіжки за світло зміняться

Показати ще

Підласа вважає, що депутати ще можуть повернутися до обговорення підвищення ПДВ:

"Мій особистий політичний прогноз: ми ще повернемося до ідеї з підвищенням ПДВ. Потрібно розуміти, що та пропозиція, яку ми обговорюємо зараз, ще зміниться. Народні депутати не проголосують повністю версію уряду. Я не кажу, що це дозволить повністю відмовитися від підвищення військового збору."

Є ще пропозиції від Мінфіну, які можуть переглянути у Раді. Наприклад, податок на солодкі напої, який очікується принести 7 мільярдів гривень на рік, але складно буде адмініструватися. Або оподаткування імпортних посилок вартістю до 150 євро.

посилки

Проте Міністерство соціальної політики пояснило, чому не варто підвищувати ПДВ для фінансування сектору безпеки та оборони.

З одного боку, це легко адміністрований спосіб отримання додаткових коштів. З іншого боку, підвищення ПДВ вдарить по всіх громадянах, особливо пенсіонерів, яких в Україні 10,2 мільйона осіб.

Натомість пропонується встановити військовий збір на товари, які не є першою необхідністю, такі як автомобілі, нерухомість та ювелірні вироби. При цьому автомобілі, що ввозяться благодійними та громадськими організаціями для ЗСУ, не оподатковуватимуться цим податком, оскільки вони не реєструються у Сервісних центрах МВС.

Нагадаємо, що від колекторів вже не сховатися: з боргами швидко знаходитимуть у будь-якій точці України

Раніше ми писали про те, що гроші змусять повернути державу: українців попередили

Крім того, Знай.ua повідомляв, українцям остаточно випатрають гаманці: в уряді вигадали нові податки