Ціни на книжки в Україні за останні кілька років зросли на 50%, і в 2025 році вони можуть підвищитися ще на 20-30%. Про це повідомив генеральний директор видавництва "Ранок" Віктор Круглов в інтерв'ю Forbes.
Ситуація на ринку залишається складною, оскільки купівельна спроможність населення знизилася, і це тимчасово стримує подальше зростання цін. Проте, за нинішніх умов, видавництва не зможуть утримувати ціни на колишньому рівні надто довго.

Книгарня / фото: Pinterest

Головним фактором, що впливає на вартість книжок, є подорожчання поліграфічних послуг. Вартість друку значно зросла, що безпосередньо впливає на кінцеву ціну продукту.

Додаткові труднощі створюють перебої в електропостачанні, через які багато друкарень змушені працювати на генераторах. Це додає суттєві витрати на енергетичну автономність, які сягають мільйонів.

Книгарня, фото vikna.tv

Іншим важливим фактором є зростання цін на папір. Вартість матеріалів постійно збільшується, що також відображається на загальних витратах на виробництво книжок. Крім того, постійне підвищення зарплат працівників видавничої галузі також збільшує собівартість продукції.

Популярні новини зараз

Обережно, поставте коробку на місце: українців попередили про небезпечні яйця у супермаркетах

Пенсію заберуть усю до копійки: кого з українців безжально залишать з порожнім гаманцем

ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів

Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку

Показати ще

Ситуація ускладнюється руйнацією харківської друкарні видавництва Vivat, що є великим ударом по всій галузі книговидавництва в Україні. Власник поліграфічного комбінату "Фактор-Друк" Сергій Політучий зазначив, що навіть зусилля для відновлення роботи друкарні можуть зайняти кілька місяців, і це вплине на всю індустрію.

книгарня

Таким чином, хоча зараз ціни на книжки утримуються на певному рівні, з урахуванням усіх зазначених факторів, довго це тривати не зможе. Зміни у вартості поліграфії, енергозабезпечення, матеріалів і праці роблять подальше зростання цін неминучим.

Нагадаємо, доведеться робити ставку: яка вигода може бути у пенсіонера в Україні при купівлі стажу

Раніше ми писали про те, що фонд родичів Тараса Шевченка визначив сестер Тельнюк і Миколу Томенка лавреатами міжнародної відзнаки

Вам буде цікаво дізнатися пляшка горілки на 1500 людей: у Британії продадуть унікальний витвір