Пенсії в Україні у більшості випадків є недостатніми для гідного життя. Економічна нестабільність, війна та інші фактори ускладнюють ситуацію. А тепер стало відомо, що деяким пенсіонерам можуть скоротити пенсії на 20%. Розповімо, хто підпадає під ці зміни.

Пенсійний фонд України роз’яснив, що зменшення виплат стосується пенсіонерів, які працюють, але не повідомляють про це ПФУ. Згідно з законом, пенсіонери повинні інформувати Пенсійний фонд про своє працевлаштування або звільнення протягом 10 днів. Це зазначено у ч. 2 ст. 16 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування".

Сумний пенсіонер

Якщо пенсіонери не повідомляють про своє працевлаштування або звільнення, або роблять це із запізненням, вони отримують пенсії незаконно. В такому випадку ці виплати підлягають поверненню, і на них накладається штраф у розмірі 20%. Пенсіонери можуть сплатити штраф добровільно або ж через судове рішення.

Пенсіонери, які своєчасно інформують ПФУ про своє звільнення, можуть розраховувати на підвищення пенсії та додаткові виплати. У разі підвищення прожиткового мінімуму, для таких пенсіонерів проводиться перерахунок пенсій, що дозволяє отримувати більші суми.

Популярні новини зараз

"Мобілізувати не можна відпустити": ТЦК отримали терміновий наказ від Міноборони

Виправдання не спрацюють: ТЦК жорстко покарають чоловіків за відмову

До 500 грн зарахується на картку: ПриватБанк порадував клієнтів

Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року

Показати ще

Пенсіонери, які зареєстровані як фізичні особи-підприємці і не мають доходу, все одно вважаються працюючими. Щоб отримати право на підвищення пенсії, їм потрібно закрити свій ФОП. Поки ФОП не закрито, Пенсійний фонд розглядає таких пенсіонерів як працевлаштованих.

Для уникнення штрафів і забезпечення можливості підвищення пенсії, важливо своєчасно повідомляти ПФУ про зміни у своєму робочому статусі. Це можна зробити, подавши відповідні заяви та документи як у фізичному офісі, так і онлайн.

Нагадаємо, В Україні перерахували прожитковий мінімум: таких цифр не бачили вже давно

Раніше ми розповідали про Штрафи до 60 тисяч гривень: за що роботодавці можуть бути покарані

Також, Від 400 грн до 10 тисяч: на скільки зменшаться зарплати українців через підвищення військового збору