Виявилося, що внаслідок пенсійної реформи в Україні було, за словами експертів, незаконно занижено пенсії багатьом громадянам. Багато пенсіонерів вже звернулися до суду, і в результаті – справи були виграшними. Тільки за судовими рішеннями Пенсійний фонд України має повернути людям близько 70 млрд. у національній валюті.

Природно, що таких грошей ПФУ немає і найближчим часом не буде. Через це судові рішення не виконуються.

Про це стало відомо завдяки інформації уповноваженого з прав людини Дмитра Лубінця.

Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook

Проблема виникла ще з початком пенсійної реформи, яка стартувала наприкінці 2011 року із ухваленням відповідного закону. Тоді, через суттєві зміни у пенсійному законодавстві, змінилася методика розрахунку пенсій. Через це люди втратили значну частину своїх пенсійних виплат, що спричинило масове звернення пенсіонерів до суду.

Популярні новини зараз

Курців схватить удар не тільки по легенях: 1 жовтня сигарети злетять в ціні

Пенсію піднімуть на 1500 грн: кому пощастить

Пенсію заберуть усю до копійки: кого з українців безжально залишать з порожнім гаманцем

З 1 жовтня платіжки за світло зміняться

Показати ще

Оформлення пенсії, скріншот: Facebook//ПФУ

Суди стали на бік позивачів. Внаслідок цього з'явилися десятки тисяч судових рішень, які зобов'язували Пенсійний фонд виплатити громадянам недоплачену пенсію. Це триває з 2013 року. З того часу сума, яку має компенсувати громадянам Пенсійний фонд, сягнула майже 70 мільярдів гривень.

Оформлення пенсії, фото: ПФУ//Facebook

Проте ПФУ і близько немає коштів на погашення цих боргів. Він уже давно дотаційний, і якби не допомога з бюджету, то й поточні пенсії громадянам не було б чим виплачувати.

Щоправда, у 2023 році було закладено невелику суму (360 млн грн) на виплати за судовими рішеннями. Внаслідок цього компенсацію отримали 6586 громадян. Але це – крапля в морі. А 2024 року взагалі на такі виплати не закладено жодних грошей, оскільки бюджет Пенсійного фонду на поточний рік не затверджено, зазначив Лубинець.

Оформлення пенсії, скріншот: Facebook

Водночас, уряд анонсував удосконалення механізму розрахунку пенсій. Буде впроваджено бальну систему нарахування пенсійних виплат, що допоможе усунути диспропорції між розміром пенсій громадян, які виходили на заслужений відпочинок у різні роки.

А щодо виплати того, що належить за судовими рішеннями, то поки що нічого певного не можна сказати. Крім того, що стало вже класичним: "Грошей немає, але ви тримаєтеся".

Нагадаємо, світло вимикати не будуть: як довго відпочиватимемо від графіків відключень.

Раніше повідомлялося, борги із зарплат в Україні спровокували втрату стажу для пенсіонерів: хто платитиме.

Також, українці можуть втратити свою пенсію у серпні: кого торкнеться.