Пенсіонери-переселенці мають змогу отримати відчутну надбавку до виплат при переїзді до гірського села. Критерії отримання надбавки регулюються законом "Про статус гірських населених пунктів України".

Українське законодавство передбачає нарахування надбавки до пенсії громадянам, які набули статусу проживаючого або працюючого на території населеного пункту, якому надано статус гірничого. Розмір підвищення – 20%.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Ця надбавка також поширюється на стипендії та інші види державної матеріальної допомоги, передбачені чинним законодавством.

Отримати надбавку у розмірі 20% можуть не лише корінні мешканці таких населених пунктів, а й, наприклад, пенсіонери-переселенці. Для цього необхідно оформити статус громадянина, який проживає у гірській місцевості та отримати відповідне посвідчення. Також потрібно мати статус ВПО.

Популярні новини зараз

Виправдання не спрацюють: ТЦК жорстко покарають чоловіків за відмову

Пенсію заберуть усю до копійки: кого з українців безжально залишать з порожнім гаманцем

Небезпечна хвороба повертається: через травму пальця хлопчик потрапив до інтенсивної терапії

ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів

Показати ще

Пенсіонерка. Фото: скрін youtube

Набути статусу жителя гірської місцевості можна звернувшись до виконавчих органів сільських, селищних, міських рад або Центру надання адміністративних послуг. Посвідчення надається безкоштовно протягом 30 днів.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, чому 70% українців отримують пенсії нижче за рівень бідності: чи планують із цим щось робити.

Також наш портал інформував, разом із пенсією "капне" кругленька сума: виплатять одноразову грошову допомогу до кінця літа.

Крім того, інформаційний портал "Знай" повідомляв, як отримати додаткову пенсію у десятикратному розмірі – українцям розповіли, хто має право на щедру допомогу.