Літо 2024 року принесло зміни в політиці Польщі щодо підтримки українських біженців. Уряд Польщі вирішив посилити вимоги, скасувавши одноразову грошову допомогу та скоротивши інші програми підтримки.

Раніше новоприбулі біженці

Українські біженці тримають прапор Польщі та України
" target="_blank" rel="nofollow noopener">отримували 300 злотих (близько 70 євро) як разову допомогу. Тепер ця виплата більше не надається. Також біженці могли безкоштовно проживати у приватних домогосподарствах, і держава компенсувала 40 злотих (приблизно 9,4 євро) на добу за кожну особу.

Українські біженці, фото nashemisto

Тепер безкоштовне проживання доступне лише в колективних центрах, організованих місцевими органами влади. Для отримання такого житла потрібно звернутися до воєводського управління. Додаткові варіанти можуть бути фінансовані гуманітарними організаціями.

Біженці, які перебувають у колективних центрах більше 120 днів, повинні частково покривати витрати на проживання та харчування — до 60 злотих (близько 14 євро) на добу. Дітям у таких центрах стягується 15 злотих (близько 3,5 євро) на день. Для вразливих категорій ця вимога не застосовується.

Популярні новини зараз

Пенсію заберуть усю до копійки: кого з українців безжально залишать з порожнім гаманцем

На порозі хлібної кризи: українців шокували новими цінами – і це не межа

Плату за світло нараховуватимуть по-новому

Суцільний головний біль: 3 знаки Зодіаку, які не годяться в дружини

Показати ще

Діти. Фото Freepik

Ця програма надає 800 злотих українським батькам з дітьми, які в’їхали до Польщі після 23 лютого 2022 року. Однак незабаром вимоги можуть змінитися: якщо діти не будуть навчатись у польських школах, виплата може бути скасована.

Нагадаємо, гуманітарна допомога для ВПО: де і як отримати необхідні речі та продукти

Раніше ми писали про те, що пенсіонери втратять 75% виплат: хто ризикує залишитись без грошей

Вам буде цікаво дізнатися деякі пенсіонери недорахуються частини пенсії: через що можуть зменшитися виплати