До кінця 2024 року в Україні очікується зниження ставок за цільовими кредитами для малого та середнього бізнесу (МСБ) на 1-1,5%. Таким чином, річні відсоткові ставки складуть від 13,5% до 16%.
Найнижчі ставки будуть для енергокредитів, що передбачають фінансування для покупки та встановлення альтернативних джерел енергії, таких як сонячні панелі чи теплові насоси.

Людина бере кредит у банку

На початку серпня середня ставка кредитів для МСБ становила 18%, а в 2023 році вона була на рівні 19%. З вересня по листопад ставки можуть знизитися ще на 1-1,5% до 16% річних завдяки зменшенню облікової ставки НБУ до 13%.

Цільові кредити популярні через те, що предмет фінансування служить забезпеченням кредиту, тому не потрібні додаткові ресурси. Протягом першої половини 2024 року середня сума кредитів для бізнесу становила 1,2 млн грн на термін від 1 до 5 років.

Кредит, фото liga.net

Найбільше кредитів отримали підприємства виробничої, промислової та будівельної галузей. Більше 64% кредитів були надані в рамках державних програм та компенсаційних програм від місцевої влади. Інші кредити видаються за партнерськими програмами банків з виробниками і постачальниками обладнання.

Популярні новини зараз

"Заморозки не буде": відома тарологиня відповіла, коли припиняться обстріли, і якою буде осінь 2024

Лише 4 години на день зі світлом: тривожний прогноз від влади

"Потребує молодих": військовий назвав оптимальний вік для мобілізації

Надбавки до пенсії змінюють: від чого залежить

Показати ще

Нагадаємо, без зарплати та по вуха у кредитах: ПриватБанк ускладнює життя клієнтам

Раніше ми писали про те, що заплатили кредит, але знову з'явилося 6500 гривень: українці потрапили до замкнутого кола від ПриватБанку

Вам буде цікаво дізнатися грошова допомога від ООН у серпні: хто з українців може отримати 3600 грн