Під час перерахунків пенсії може статися так, що одна складова пенсії збільшиться, а інша – зменшиться або зовсім зникне. Пенсіонери можуть навіть не помітити ці зміни. У новому відео на YouTube-каналі "На пенсії" журналіст Сергій Коробкін відповідає на кілька важливих питань.

Доплата за понаднормовий стаж обчислюється за кожен повний рік роботи понад 35 років для чоловіків і понад 30 років для жінок, з урахуванням відсотка від основного розміру пенсії, але не більше ніж від прожиткового мінімуму.

Пенсія для ФОП. Фото: depositphotos

Для тих, хто вийшов на пенсію до 1 жовтня 2011 року, доплата розраховується за старими нормами, тобто за кожен рік понад 25 років для чоловіків і 20 років для жінок.

Пенсіонери, які продовжують працювати, можуть кожні два роки робити перерахунок пенсії з урахуванням як стажу, так і зарплати, якщо це вигідно. Згідно із законодавством, якщо перерахунок проводиться після 1 жовтня 2011 року, то доплата за понаднормовий стаж розраховується за новими правилами.

Популярні новини зараз

В українців почнуть вилучати машини для армії: хто під загрозою

Не мають законної сили: через які повістки не зможуть покарати

Як мобілізовані "з вулиці" насправді воюють: одкровення з фронтових реалій

Доплата 944 грн: хто з пенсіонерів може розраховувати на допомогу

Показати ще

Трудовий стаж

Причини зменшення пенсії можуть включати зміни в методах розрахунку, які вступили в силу після реформи 2011 року. Наприклад, перерахунок пенсії може бути зроблений за новими правилами, які можуть зменшити розмір доплати за понаднормовий стаж, якщо пенсіонер також отримує підвищення за рахунок зарплати.

У статті 4.1 цього закону йдеться про правила обчислення пенсійних виплат, включаючи зміни, які вплинули на розрахунок доплат за понаднормовий стаж.

Нагадаємо, гідна пенсія: з якою зарплатою можна розраховувати на більш-менш ситу старість

Раніше ми писали про те, що пенсіонери отримають надбавку 20%: кому пощастить

Вам буде цікаво дізнатися кого з пенсіонерів можуть мобілізувати: у ТЦК вже є дані