В Україні подорожчали комунальні послуги Протягом року вартість зросла на 18,6%, а електроенергія подорожчала на 63,6%. Це означає, що багато українців опинилися у складній ситуації: борги зростають, рахунки стають дедалі більшими, а заплатити часто нічим.

Проблема ускладнюється тим, що уряд скасував мораторій на відключення комунальних послуг за борги та запровадження пені за прострочення платежів.

Тепер, якщо не платити за газ, воду чи електрику, вас можуть вимкнути. Мораторій продовжує діяти лише у зонах бойових дій та окупованих територіях.

Комуналка, фото з відкритих джерел

Із червня у рахунках киян, які регулярно не платять за комуналку, вже почали з'являтися пені. Незабаром це може зачепити боржників і в інших регіонах.

Популярні новини зараз

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Обережно, поставте коробку на місце: українців попередили про небезпечні яйця у супермаркетах

В Україні хочуть створити армію, якій не треба буде воювати: "Ти не скажеш, що біг до іншої країни"

"Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником

Показати ще

За словами Олега Попенка, голови Спілки споживачів комунальних послуг, загальна заборгованість за комуналку зросла до понад 200 мільярдів гривень. У Києві лише за тепло і воду борг досяг майже 7,5 мільярда гривень

Якщо не платити за електроенергію або газ у встановлений термін, постачальники можуть відключити ці послуги. Відключення має бути заздалегідь оголошено за 10 робочих днів. Проте воду, каналізацію та опалення відключити не можуть, але можна подати до суду, щоб стягнути борг з урахуванням інфляції та 3% річних.

Тарифи на комуналку. Фото: скрін youtube

Пеня за прострочені платежі складає 40 копійок за день прострочення . Але загальна сума пені не може перевищувати 100% боргу. Пені не нараховують, якщо людина має пільги чи субсидії, або якщо зарплата затримується.

Якщо борг попадає до суду, можуть заарештувати майно чи банківські рахунки. Пенсіонерам можуть списувати до 50% виплат, але тільки якщо залишок на рахунку не менший за прожитковий мінімум. Якщо борг перевищує 160 000 гривень, може конфіскувати майно, якщо немає інших коштів.

Платіжки за комуналку. Фото: скрін youtube

Якщо у вас немає грошей для погашення боргу

Можна звернутися до соціальної служби за субсидією або домовитися про реструктуризацію боргу. Для цього потрібно подати заяву до компанії-постачальника комунальних послуг, надавши паспорт, ідентифікаційний код, документи на житло та витяг із Держреєстру прав на нерухомість.

Якщо у вашому будинку чи квартирі ніхто не живе і ви не користуєтеся комунальними послугами, є кілька важливих моментів, про які варто знати:

1. Якщо ваше житло порожнє понад 30 днів, потрібно звернутися до компаній, що надають комунальні послуги, із заявою про тимчасову відсутність.

Це потрібно для того, щоб не платити за послуги за середніми показниками споживання минулих періодів. Наприклад, якщо ви поїхали у відрядження або на тривалу відпустку, то платежі за воду, світло та тепло будуть зменшені.

Тарифи на газ. Фото: скрін youtube

2. Це правило не стосується газу.

Навіть якщо ви не живете у квартирі, за газ доведеться платити за встановленими тарифами. Отже, якщо ви не використовуєте газ, його все одно доведеться сплачувати, інакше борг накопичуватиметься.

3. Заява про тимчасову відсутність має оновлюватися кожні півроку.

Для цього вам потрібно надати документи, що підтверджують, що ви дійсно відсутня. Це може бути довідка з місця навчання, роботи, лікування, проходження військової служби або в'язниці. Якщо ви перебуваєте за кордоном, знадобиться документ, що підтверджує перетин державного кордону.

Отже, якщо ви плануєте залишити житло порожнім на тривалий термін, обов'язково повідомте про це комунальні служби та підготуйте всі необхідні документи. Це допоможе уникнути непотрібних витрат та накопичення боргів.

А ми нагадуємо, тисячам українців стане простіше довести право на пенсію: що змінили у законі

Також поспішаємо повідомити, в Україні заборонили кредити для лудоманів: як це працює і що робити, якщо близький страждає від залежності

Крім того, стало відомо, що ТЦК припинять ходити вулицями та видавати повістки: у Міноборони розповіли ідеальний сценарій