Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які мають відношення до отримання пенсійних виплат, є дуже важлива інформація. Справа в тому, що дуже мало пенсій складаються лише з "основного" розміру. Різними надбавками до самої пенсії встановлюються доплати або за стаж, або за вік, або доплата до мінімального розміру та інші види "бонусів".

Так, один із українських пенсіонерів звернувся до журналістів видання "На пенсії", в якому написав: "12 червня мені виповнилося 73 роки, і жодних надбавок до пенсії немає".

Відповідь на це питання надали експерти з пенсійних та юридичних питань.

Оформлення пенсії, скріншот: Facebook//ПФУ

Про очікування та реальність

На перший погляд лист не дуже інформативний. Але, якщо ми чітко усвідомили питання, то тут очікування розійшлися з реальністю. Однак для початку розберемося в термінології: йдеться про надбавки до пенсії чи підвищення пенсії як такої? Вочевидь, що ті чи інші надбавки до пенсії у разі встановлено. Дуже мало пенсій складаються лише із чистого основного розміру. Так чи інакше, до самої пенсії встановлюються доплати за стаж, або за вік, або доплата до мінімального розміру і т.п.

Популярні новини зараз

Курців схватить удар не тільки по легенях: 1 жовтня сигарети злетять в ціні

Обережно, поставте коробку на місце: українців попередили про небезпечні яйця у супермаркетах

В Україні хочуть створити армію, якій не треба буде воювати: "Ти не скажеш, що біг до іншої країни"

До 500 грн зарахується на картку: ПриватБанк порадував клієнтів

Показати ще

Інше питання – очікування на збільшення пенсії. У червні масового підвищення пенсій не планувалося. Тим більше, не планувалося жодних перерахунків для тих, кому виповнилося 73 роки – такі підвищення не передбачено законодавством.

Оформлення пенсії, скріншот: Facebook//ПФУ

Виняток становлять пенсіонери, які продовжують працювати. Частини таких осіб здійснено автоматичний перерахунок пенсій за 1 квітня 2024 року, а доплату за квітень та травень разом із новим розміром пенсії зробили у червні.

Йдеться про перерахунок за час, відпрацьований після призначення пенсії або після останнього перерахунку. Наголосимо, що підвищення у цьому випадку отримали навіть не всі з тих, хто продовжує працювати.

Оформлення пенсії, скріншот: Facebook

Як нараховують надбавки?

Можливо, людей збивають з пантелику численні непродумані заяви у ЗМІ, що чи не щомісяця пенсіонерам у віці 70, 75 та 80 років буде здійснено перерахунок пенсії через вікову надбавку. Нагадаємо, що надбавки з'явилися вже кілька років тому.

Очікувати підвищення у зв'язку з цим можуть лише ті, кому, наприклад, у конкретному місяці виповнюється 70 років. Тоді такій людині можуть встановити доплату у розмірі до 300 гривень саме з дня настання 70 років (і це не завжди відчувається, про що ми раніше вже писали).

Оформлення пенсії, скріншот: Facebook

Тим, кому у конкретному місяці виповнюється 75 років, зазначену виплату перераховують та додають 156 гривень (щоб загальний розмір вікової надбавки становив 456 гривень).

Тим, кому виповнюється 80 років, додають ще до 114 гривень (щоб загальний розмір надбавки складав 570 гривень).

Особам, яким виповнилося, наприклад, 73 роки, ще з жовтня 2022 року встановлено доплату до пенсії у розмірі 300 гривень, і її розмір з того часу не переглядався. Ще раз наголосимо, що навіть ці 300 гривень отримують чи відчувають не всі пенсіонери, яким виповнилося 70 років.

Нагадаємо, пенсіонерам готують великий перерахунок пенсій – додадуть тисячі.

Раніше повідомлялося, тарифи на опалення можуть підняти: узимку доведеться платити більше.

Також, з пенсіонерів непомітно знімають доплати за відпрацьовані роки.