В Україні може виникнути нестача хліба через різке зростання цін на борошно та інші складові виробництва. Представники хлібопекарської галузі звертають на це увагу. Наприклад, президент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко каже, що ціни на борошно за останні кілька місяців виросли на 50%.

Так, якщо в квітні тонна борошна коштувала 10 тисяч гривень, то зараз ціна перевищує 15 тисяч, і до листопада очікується подорожчання до 16-16,2 тисяч гривень.

Ціна на борошно. Фото: скриншот з відео

Борошно складає приблизно 40% вартості хліба. Окрім цього, інші компоненти, такі як цукор та олія, також подорожчали на більше ніж 20% з початку року, а витрати на електроенергію, логістику та пакувальні матеріали додатково зменшують рентабельність підприємств.

Дученко попереджає, що якщо ціни на хліб не будуть підняті на 15-20%, багато заводів можуть зупинити свою діяльність, що призведе до дефіциту хліба. Деякі виробництва вже працюють на межі рентабельності або перейшли на одну зміну.

Популярні новини зараз

Надбавки до пенсії змінюють: від чого залежить

В Україні готують новий реєстр чоловіків: що зміниться у військовому обліку

Водіям дали всього 10 днів: як уникнути неочікуваних штрафів

Курців схватить удар не тільки по легенях: 1 жовтня сигарети злетять в ціні

Показати ще

Ціни на хліб, фото: Знай.ua

Зростання цін на борошно викликане браком зерна другого класу на внутрішньому ринку, яке використовується для виготовлення борошна для хлібопекарства. Багато постачальників утримують зерно, сподіваючись на кращу ціну.

Ціни на хліб вже почали підніматися. Середня ціна на пшеничний хліб зросла з 34,21 до 34,45 гривень, а хліб "Цар Хліб" - з 30,50 до 30,76 гривень. Водночас виробники стикаються із труднощами у підвищенні цін через регуляторні обмеження та соціальну значущість хліба, що може негативно вплинути на продовольчу безпеку країни.

Нагадаємо, українці на порозі дефіциту макаронів та хліба: борошна не вистачає, якість – ганебна

Раніше ми писали про те, що серпень буде солодким: в Україні супермаркети змінили цінники цукру, солі та борошна

Вам буде цікаво дізнатися покладіть борошно в морозилку замість кухонної шафи – несподіваний, але дієвий спосіб зберегти продукт