В Україні активно працюють над змінами у пенсійній системі, щоб зробити її справедливішою. У Міністерстві соціальної політики планують спростити розрахунок пенсій, щоб він залежав лише від двох чинників: розміру зарплати та кількості відпрацьованих років.

Міністр Оксана Жолнович розповіла, що зараз близько 10 мільйонів працюючих громадян забезпечують пенсіями таку ж кількість пенсіонерів. Але проблема в тому, що нація старіє, і щоб система була стійкою, на одного пенсіонера має припадати щонайменше два-три працюючі.

Пенсіонерка купує фрукти та овочі

Пенсії у багатьох громадян є дуже низькими. Щоб пенсії були не меншими за 5000 грн, потрібно, щоб кожен працюючий українець платив внесок до соціального фонду не менше цієї суми. Але мінімальний внесок зараз набагато нижчий – близько 1760 грн.

Жолнович також радить тим, хто має таку можливість, платити більше. Це не лише допоможе нинішнім пенсіонерам, а й збільшить їхні власні виплати у майбутньому. Особливо це стосується тих, хто має офіційно низьку зарплату.

Популярні новини зараз

Головний продукт українців дорожчатиме щомісяця: витрати зросли у 4-5 разів

В українців почнуть вилучати машини для армії: хто під загрозою

Куб газу – по 15 грн, світло – 7,5 грн: українців обдеруть як липку

Як мобілізовані "з вулиці" насправді воюють: одкровення з фронтових реалій

Показати ще

Планується запровадити бальну систему, за якої кожен працівник накопичуватиме бали протягом трудового життя. Ці бали потім переведуть у суму, яка залежатиме від середньої зарплати по країні кожного року. Це дозволить уникнути ситуацій, коли пенсіонери, які вийшли на пенсію в різний час, одержують дуже різні суми.

Наприклад, ті, хто вийшов на пенсію у 1997 році, отримують набагато менше, ніж ті, хто став пенсіонером у 2019 чи 2020 роках. Це пов'язано з тим, що раніше розрахунок пенсій був складним, з безліччю доплат та надбавок. Але з новою реформою все стане простіше та зрозуміліше.

Нагадаємо, Пенсійний фонд прийде до українців додому: людям має сподобатися

Раніше ми писали про те, що українка 20 років копила на дім, тепер знімає квартиру за 300$ /місяць: комунальники зруйнували її стіни

Крім того, Знай.ua повідомляв, субсидію дадуть, але за однієї умови: що робити українцям пенсійного віку без стажу