Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, яких цікавить економічна ситуація в Україні, є дуже важлива інформація. Справа в тому, що вже в серпні на українців чекає масова індексація заробітних плат. Відомо, що її мають провести на підприємствах та в установах усіх форм власності.

Індексації підлягають виплати тих працівників, яким востаннє підвищували зарплати (або не підвищували їх взагалі) ще у лютому поточного року. Розмір індексації залежатиме від того, якого місяця було останнє оновлення зарплати.

Про це стало відомо завдяки інформації від спеціалістів профільного видання "Дебет-Кредит".

Оформлення документів, фото: ПФУ//Facebook

Відповідно до закону, індексацію зарплат проводять у тому випадку, коли індекс інфляції перевищує 103%. У червні 2024 року порівняно із груднем 2023 року індекс споживчих цін (ІСЦ) становив 4,3%. Отже зарплати треба індексувати. Грудень 2023 буде базовим місяцем для розрахунку індексації на тих підприємствах, де з початку 2024 зарплати не оновлювали.

Популярні новини зараз

Пенсію піднімуть на 1500 грн: кому пощастить

Пенсію заберуть усю до копійки: кого з українців безжально залишать з порожнім гаманцем

До 500 грн зарахується на картку: ПриватБанк порадував клієнтів

Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року

Показати ще

Якщо підвищення зарплати на підприємстві відбулося вже цього року, то базовим місяцем для індексації буде саме той місяць, в якому зарплати були підвищені востаннє. Відповідно, ІСЦ обчислюють вже з наступного місяця, тобто з того місяця, що був за підвищенням зарплати.

2023 року індексацію зарплат не проводили. А ось у 2024 році її відновили. Згідно із Законом про Держбюджет 2024 року, обчислення ІСЦ розпочали з січня 2024 року. Отже, базовим місяцем у цьому випадку з урахуванням вищезазначених умов буде грудень 2023 року.

Приклади нарахування індексації

Приклад 1. Якщо підвищення зарплати працівників востаннє було у грудні 2023 року

ІСЦ у червні порівняно з початком року становило 104,3%. Тобто індексацію зарплат у серпні потрібно здійснити на 4,3%.

Приклад 2. Підприємство востаннє підвищувало зарплату працівникам у січні 2024 р.

У такому разі базовим місяцем для підрахунку ІСЦ буде вже не грудень 2023 року, а січень 2024 року. Розрахунковий ІСЦ з лютого по червень 2024 року становить 103,8%. Отже, зарплати працівників у серпні мають бути підвищені на 3,8%.

Однак тим, хто вже схопився за калькулятор, щоб підрахувати, наскільки виросте його заробіток, варто трохи "притримати коней". Справа в тому, що згідно із законом індексації підлягає не вся зарплата, яку отримує працівник, а лише її частина в межах прожиткового мінімуму для працездатного населення. На сьогоднішній день цей ПМ дорівнює 3028 грн.

Таким чином, вам індексують лише 3028 грн вашого заробітку. Тобто у першому прикладі приріст зарплати становитиме 130,2 грн. А в другому випадку він дорівнюватиме 115,06 грн.

Нагадаємо, остання пенсія: як родичам покійного отримати недоотриману виплату.

Раніше повідомлялося, пенсію затримали чи не виплатили зовсім: до ПФУ звернулися до літніх українців – терміново телефонуйте.

Також, не треба чекати індексації: кому можуть позапланово перерахувати пенсії.