Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які з великою відповідальністю ставляться до своїх платіжок за комуналкою, є дуже важлива інформація. Справа в тому, що тарифи на світ в Україні мають зазнати змін, і як мінімум до травня 2025 року.

За підрахунками експертів, протягом усього опалювального сезону за кожну кіловат-годину доведеться платити 4,32 грн. Багатьох українців вже зараз непокоїть питання, як може змінитись тариф, після закінчення терміну "заморозки".

Відповідь на це запитання надали представники підприємства Міненерго.

Тарифи на світло, скріншот: YouTube

"Встановлюється єдина фіксована ціна для індивідуальних та колективних побутових споживачів на рівні 4,32 грн/кВт*год до 30 квітня 2025 року", – йдеться у рішенні Кабміну.

Популярні новини зараз

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Пенсію піднімуть на 1500 грн: кому пощастить

Виправдання не спрацюють: ТЦК жорстко покарають чоловіків за відмову

Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку

Показати ще

Тариф було ухвалено до травня 2025 року. До цього моменту його не переглядатимуть, пояснили у Міненерго. Ймовірно, наступного року вартість електроенергії залежатиме від цілого ряду факторів, і зараз, за ​​умов повномасштабної війни, це практично неможливо спрогнозувати.

Енергетики, скріншот: YouTube

При цьому відключення не залежить від тарифу. До підвищення цін у соцмережах поширювали теорію змови про те, що електроенергію відключають, щоб "підготувати" до зростання цін. Мовляв, краще платити більше, але мати доступ до струму. Однак із настанням спеки у липні ситуація з відключеннями лише загострилася, незважаючи на підвищення тарифу з червня.

Тарифи на світло, скріншот: YouTube

Чи правда, що в Європі дешевше, ніж в Україні?

Насправді вартість електроенергії в Україні залишається на нижчому рівні, ніж у більшості країн Європи та в усіх країнах ЄС. Нещодавно Євростат опублікував нову статистику. Якщо порівняти ціни в другій половині минулого року в країнах Європи та діючу вартість струму для населення, то виявиться, що в Україні чи не найдешевший струм у Європі.

Середня ціна у країнах ЄС – 0,2847 євро за 1 кВт*год (12,88 грн), тоді як в Україні – 0,095 євроцента (4,32 грн). Найдорожча електроенергія у Німеччині – 0,4 євроценти (18,10 грн). На другому місці Ірландія – там за 1 кВт*год. доводиться платити 0,379 євроцента (17,15 грн).

Нагадаємо, удари по енергетиці: чи готуватися до блекаутів – прогноз експерта.

Раніше повідомлялося, що світло відріжуть за борги, але не всім: хто може не турбуватися за несплачені рахунки.

Також, як довго не вимикатимуть світло: у Міненерго відповіли.