У Мінсоцполітики зазначають, якщо людина довше працює то і пенсія у неї буде більша, але чи правді, що українцям потрібно більше працювати, щоб отримати більші виплати, та які цьому причини?

Пенсіонерка. Фото: скрін youtube

Заступниця міністра соціальної політики Дарина Марчак закликала українців працювати якомога довше. Відомо, що зараз Україна має найнижчий пенсійний вік у Європі, найскладнішу демографічну ситуацію та значний брак робочої сили. Водночас, на їхню думку, було б несправедливо підвищувати пенсійний вік для всіх громадян до 65 років.

У нас сьогодні значна частина пенсіонерів виходять на пенсію раніше, ніж у 60 років чи навіть ніж у 55 років. Тому передусім нам потрібно зробити так, щоб правила виходу на пенсію були рівними. Підвищувати пенсійний вік для одних, у той час, як значна кількість громадян може виходити на пенсію до досягнення цього віку (інколи суттєво раніше), - це намагатись вирішити проблеми системи за рахунок тих, хто і зараз вже працює довше за інших - повідомила заступниця

Марчак також зазанаила, що людей потрібно заохочувати та пояснювати, чому вони мають йти пізніше на пенсію.

Популярні новини зараз

Обережно, поставте коробку на місце: українців попередили про небезпечні яйця у супермаркетах

Небезпечна хвороба повертається: через травму пальця хлопчик потрапив до інтенсивної терапії

В Україні хочуть створити армію, якій не треба буде воювати: "Ти не скажеш, що біг до іншої країни"

ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів

Показати ще

Бо, по-перше, це суттєво збільшить вашу власну пенсію (на 0,5% за кожен додатковий місяць після 60 років і 0,75% - якщо відстрочка більш ніж на 5 років. – Ред.). Приміром, якщо ви отримуєте сьогодні заробітну плату на рівні середньої по країні, у вас уже 35 років стажу, то ви маєте право вийти на пенсію в 60 років. Але якщо ви добровільно відтермінуєте свій вихід на пенсію до 65 років, то розмір вашої пенсії збільшиться з 5424 грн до 7050 грн (або на 30%) - додала заступниця

Наступним фактором, на думку Марчак, є збільшення єдиного внеску, який сплачує працівник до пенсійного фонду. Водночас в Україні і досі існує проблема у ейджизмі(дискримінації людей за віком). Тому людям похилого віку ще й важче знайти роботу, особливо в селах або невеликих містах.

Пенсіонери / фото: Pixabay

Саме тому так важливо і необхідно проводити навчальні тренінги для роботодавців та громадян.

Нагадуємо, українців закликають працювати більше.

Пенсію у вересні підвищують, хто отриає надбавки- більш детально у Знай.ua.

Раніше ми писали, компанія дозволила працювати на один день менше, цілий рік.