Ціни на молоко в Україні починають підніматися, і це відбувається з кількох причин. По-перше, виробництво молока скоротилося, і це не дивно, враховуючи спеку та перебої з електрикою, які пережили фермери цього літа. Температура сягала +38 °С, і навіть корови не витримали – вони отримали теплові удари, що негативно позначилося на їх продуктивності.

Додайте сюди проблеми з вентиляцією на фермах через відключення електрики, і картина стане ясною: молока стає менше, а ціна – вищою.

Але це єдиний чинник. Вершкове масло на світових ринках зараз у дефіциті, і ціна на нього зростає. Україна активно експортує масло, що також підштовхує попит на молоко. Виходить, що на внутрішньому ринку пропозицій менше, ніж бажаючих купити сировину для переробки, і, як наслідок, ціни на молоко повзуть вгору.

Молочка, скріншот: YouTube

Ситуація складається так, що закупівельні ціни на молоко зростають по всіх напрямках:

Популярні новини зараз

Немає дітей, тому що неправильно "чірікаєтесь": пара була в шоці від вердикту лікарів

Пенсіонерам готують круті зміни з новими сумами – виплати зростуть на 1500 грн

Статус "дитини війни" та 15 тисяч на місяць: що потрібно робити

Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема

Показати ще
  • молоко вищого ґатунку подорожчало на 1,08 грн за останній місяць,
  • молоко першого ґатунку – на 77 копійок.

У середньому ціна на молоко всіх сортів зараз становить 14,79 грн за кілограм, що майже на гривню більше, ніж місяць тому.

І, схоже, це лише початок. Очікується, що у вересні ціни продовжать зростати, особливо коли подорожчає логістика через збільшення акцизу на пальне. Але до кінця року, коли настануть новорічні свята, ринок може трохи заспокоїтись – попит на молочні продукти зазвичай падає у цей період.

Отже, якщо ви любите олію чи інші молочні продукти, готуйтеся: ціни можуть продовжити зростати. Зрештою, високі ціни можуть змусити українців споживати менше молочних продуктів, що, у свою чергу, може вплинути на попит і трохи остудити цю молочну "пожежу".

Читайте також, для пюре потрібно 24 грн: під час врожаю супермаркети різко підняли ціни на сезонні овочі.

Раніше ми писали про те, кому краще утриматися від персиків та абрикосів: як вони впливають на здоров'я?

Крім того, Знай.ua повідомляв, ціни на огірки знизилися: брати на закрутки або почекати?