Українські фермери та агросектор загалом переживають непростий час. Війна, посуха та постійні відключення електрики ставлять перед ними серйозні виклики. Особливо важко тим, хто зберігає продукцію до експорту чи посівної.

Журналісти поспілкувалися зі Степаном Чернявським, заступником голови аграрного комітету Верховної Ради, який розповів, що попри все це Україна знайшла спосіб вивозити зерно та інші сільгосптовари за кордон.

Виявилося, що часткове знищення російського флоту дало можливість цивільним судам безпечніше пересуватися Чорним морем.

фрукти в супермаркеті

Щодо експорту зерна, то порти в Одесі знову працюють, і коридор для транспортування стабільний. Хоча деякі товари все ж таки йдуть по суші, основний потік йде через море це і дешевше, і безпечніше. І, до речі, ціни на зернові зросли, що приносить користь українському бюджету.

Популярні новини зараз

ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів

Українців обвішують навіть під під'їздом: три "базарні" методи обману

З 1 жовтня платіжки за світло зміняться

Жінка зі США займалась сексом з 20 чоловіками: знайшла задоволення з одруженими

Показати ще

Однак є складнощі із зберіганням овочів та фруктів. Війна зменшила посівні площі майже вдвічі, а постійні обстріли та відключення світла ускладнюють процес зберігання. Чернявський каже, що ситуація вже не така критична, як раніше, бо багато підприємств тепер використовують генератори. Щоправда, підтримка їхньої роботи потребує великих витрат, особливо через зростання цін на пальне.

Український фермер на полі

Хоча електричні проблеми зберігаються, фермери знаходять способи адаптуватись. Їм навіть скасували ПДВ на генератори, що допомагає, але не вирішує всіх проблем. Внутрішній попит на фрукти, такі як яблука та груші, не повністю покривається, тому частину продукції доведеться імпортувати.

Незважаючи на всі труднощі, українські фермери продовжують підтримувати економіку країни, але допомога ззовні все ще потрібна.

Нагадаємо, просто їжте ці фрукти та ягоди: експерти розповіли, як забути про походи до гастроентеролога

Раніше ми писали, готуйтеся до збільшення витрат на їжу: продукти восени шокують цінами

Читайте також про ціни на помідори, перець та капусту: овочі розорять будь-який гаманець