Нещодавно ухвалений закон зробив процес отримання землі для будівництва базових станцій зв'язку швидше та простіше. Тепер оператори зможуть знімати землю та будувати свої мережі набагато швидше. Але є важливі моменти, що викликають багато суперечок.

За новим законом, повідомляє "Мінфін", влада може вилучати землю та нерухомість у приватних та комунальних власників у Закарпатській області без можливості оскаржити це у суді. Це означає, що навіть якщо ви не погоджуєтесь з вилученням, ви не зможете оскаржити це рішення в суді.

Чоловік міряє земельну ділянку

Закон спрощує процес: замість 6 місяців, тепер на отримання землі піде лише 2-3 місяці. Оператори матимуть змогу використовувати невеликі ділянки по 1-5 соток. Це має прискорити розвиток цифрової інфраструктури та покращити зв'язок по всій країні.

Прогнозується, що протягом двох років покриття основних доріг зросте з 80% до 95%, що забезпечить зв'язок для 100 тисяч осіб у віддалених районах та 1500 сіл.

Популярні новини зараз

Курс долара кине у розпач: вже затвердили

Немає дітей, тому що неправильно "чірікаєтесь": пара була в шоці від вердикту лікарів

Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року

"Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником

Показати ще

Також нові правила запроваджують поняття "сервітут" – це право використовувати землю для розміщення зв'язку, не змінюючи її цільового призначення. Це може бути зручніше і дешевше за оренду, особливо якщо немає планів забудови або потрібна екологічна оцінка.

Земельна ділянка, кадр з відео

Ось як працюватиме процес:

  • Оператори можуть вибрати установку сервітуту для зв'язку, що полегшує використання землі.
  • Органи влади мають розглядати заявки на землю та затверджувати проекти протягом двох тижнів.
  • Якщо ділянку схвалено, власник отримає сповіщення поштою. Якщо він не відповість протягом 45 днів, влада може примусово вилучити землю за оцінною ціною і оскаржити це рішення в суді вже не можна.

Новий закон викликав шквал критики від правозахисників. Вони вважають, що він порушує статтю 6 Конвенції про захист прав людини, яка гарантує право на справедливий судовий розгляд.

Хоча новий закон стосується лише Закарпатської області, він може поставити прецедент для інших регіонів. Це означає, що якщо закон запрацює на Закарпатті, то його принципи можуть поширитися і на інші частини України.

Законопроект уже надіслано на підпис Президенту. У відповідь на це у Верховній Раді подано кілька пропозицій щодо скасування закону, а на офіційному сайті глави держави зареєстровано петицію з проханням накласти вето.

Нагадаємо, жарти скінчилися: ТЦК дозволили відкривати вогонь на поразку

Раніше ми писали про те, що люксовий готель Луцька, пов'язаний з Ігорем Палицею, "захопив" чужу землю та отримав 700 тис. із міського бюджету

Крім того, Знай.ua повідомляв, депутат-фермер Роман Микитюк із боргами та мільйонними доходами отримує солідну зарплату від ТЦК: 933,4 тис грн