Українці, які проживають у Польщі, мають можливість отримувати пенсію лише за умови наявності необхідного страхового стажу та досягнення пенсійного віку.

У 2014 році Україна та Польща підписали угоду про соціальне забезпечення, яка дозволяє враховувати досвід страхування в обох країнах. Про це повідомляє Visit Ukraine. Завдяки цій угоді українці, які переїхали до Польщі і раніше працювали в Україні, зможуть отримувати пенсії від обох країн. Пенсія розраховується на основі кількості років стажу в Польщі та Україні. Щоб об'єднати ці роки стажу, необхідно отримати довідку від роботодавця та подати її в управління соціального страхування за місцем проживання в Польщі. Це дає можливість вносити пенсії з двох пенсійних джерел на один банківський рахунок.

Пенсіонери / фото: Pixabay

Хто може отримувати пенсію в Польщі?

  • Пенсійний вік. Для того, щоб отримувати пенсію в Польщі, ви повинні досягти пенсійного віку. Пенсійний вік становить 60 років для жінок і 65 років для чоловіків. Це правило стосується як польських, так і українських громадян.
  • Для отримання повної пенсії жінки повинні бути застраховані щонайменше 20 років, а чоловіки - щонайменше 25 років. Пенсії можуть виплачуватися і за менший стаж, але їх розмір буде меншим залежно від тривалості страхового стажу.
  • Додаткові роки страхового стажу в Україні. Якщо кількість років стажу в Польщі недостатня, можна врахувати кількість років стажу в Україні. Це дає можливість отримувати пенсію, навіть якщо кількість років стажу в Польщі недостатня.
  • Розмір пенсії визначається пропорційно до страхового стажу в обох країнах. Наприклад, якщо ви працювали 10 років у Польщі і 15 років в Україні, то розмір пенсії розраховується у співвідношенні 10/25.
  • Особливі умови Українці, які працювали в Польщі в особливих умовах (наприклад, в шахтах або на флоті), можуть вийти на пенсію раніше. Якщо аналогічна робота виконувалася в Україні, стаж також враховується при розрахунку пенсії.

Гроші. Кадр з ютуба

Популярні новини зараз

Обережно, поставте коробку на місце: українців попередили про небезпечні яйця у супермаркетах

Небезпечна хвороба повертається: через травму пальця хлопчик потрапив до інтенсивної терапії

В Україні хочуть створити армію, якій не треба буде воювати: "Ти не скажеш, що біг до іншої країни"

Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема

Показати ще

Тому українці, які мають достатній трудовий стаж і досягли встановленого віку, можуть сміливо планувати отримання пенсійних виплат у Польщі.

Нагадуємо, українців у Польщі можуть забезпечити житлом.

Європейський союз запроваджує нові правила для подорожей- детальніше на Знай.ua.

Раніше ми повідомляли, без цього документу не візьмуть на роботу у Польщу.