Світові ціни на какао-боби досягли рекордного рівня в 7 000 доларів США за тонну, згідно з даними ICE Futures вартість сировини для виробництва шоколаду зросла більш ніж на 65% з початку 2024 року.

Це пов'язано з чотирма роками поспіль неврожаїв у Кот-д'Івуарі та Гані (60% світового виробництва бобів), повідомляє Reuters. Екстремальні погодні умови - спочатку проливні дощі, а потім посуха - спричинили низку проблем у двох країнах. Як наслідок, какао-фабрики в цих країнах зупинили або зменшили обсяги переробки. Це може призвести до зростання світових цін на шоколад. Ринок сколихнули погані врожаї від основних виробників у Західній Африці. На додаток до занепокоєння щодо недостатніх фізичних запасів, фінансові ринки також перебувають під тиском. У вівторок у Нью-Йорку ф'ючерси зросли на 4,5% до 10 080 доларів США за тонну.

Шоколад. Фото: скрін youtube

Неврожаї у ключових регіонах Західної Африки потрясли ринки. На додаток до занепокоєння щодо фізичного дефіциту запасів, фінансові ринки також перебувають під зростаючим тиском.
У вівторок у Нью-Йорку ф'ючерси зросли на 4,5% до 10 080 доларів США за тонну. Увага зараз зосереджена на майбутньому врожаї в Західній Африці. Інші виробники, такі як Бразилія та Еквадор, розглядають можливість збільшення виробництва, але для того, щоб нові какао-дерева дали какао-боби, знадобиться кілька років, що відтермінує послаблення глобального дефіциту пропозиції.

Ціни на шоколад. Фото: скрін youtube

Популярні новини зараз

Виправдання не спрацюють: ТЦК жорстко покарають чоловіків за відмову

Небезпечна хвороба повертається: через травму пальця хлопчик потрапив до інтенсивної терапії

Мобілізованим оголосили важливе нововведення

Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку

Показати ще

Відображаючи нестабільність ринку, Міжнародна організація какао (ICCO) прогнозує, що в цьому сезоні співвідношення запасів до виробництва впаде до найнижчого рівня за останні 40 років.
Акції таких виробників шоколаду, як Hershey's, Rocky Mountain Chocolate Factory та Mondelez International, впали.
Зростання вартості какао скорочує прибутки виробників шоколаду, а високі ціни на какао є поганою новиною для споживачів, якщо компанії продовжуватимуть перекладати витрати на собівартість або продаватимуть менші обсяги продукції чи продукцію з меншим вмістом шоколаду.

Нагадаємо, супермаркети різко знизили ціни на моркву, картоплю та капусту.

"Осінні" ціни на яблука, виноград та банани- детальніше на Знай.ua.

Раніше ми повідомляли, фермери прогнозуюють рекордне подорожчання картоплі, скільки обійдеться пюре.