Нацбанк України вирішив змінити правила безготівкових розрахунків, щоб зробити арешт грошей на банківських рахунках прозорішим і не дати банкам приховувати кошти боржників.

Наразі арешт буде пов'язаний не з конкретним рахунком, а з власником, повідомляє прес-служба НБУ. Це означає, що якщо людина закриє свій рахунок або відкриє новий, заарештовані гроші "слідуватимуть" за ним на будь-який новий рахунок. Банки повинні відстежувати такі гроші, навіть якщо рахунки змінюються.

Крім того, НБУ посилює контроль за виконанням судових рішень щодо стягнення боргів, встановлюючи чіткі правила для банків. Це торкнеться як діючих рахунків, так і тих, які вже закрили або змінили.

Оплата карткою / фото: Freepik

Для громадян це означає, що ухилитися від сплати боргів чи штрафів просто зміною рахунку стане складніше. Особливо це стосується тих, хто ігнорує військовий облік – штрафи можуть сягати 25,5 тисяч гривень для фізосіб та майже 60 тисяч для посадових осіб.

Популярні новини зараз

Як мобілізовані "з вулиці" насправді воюють: одкровення з фронтових реалій

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Сніг, мінусова температура та сильний вітер: синоптикиня розповіла, чи буде рання зима восени 2024 року

"Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником

Показати ще

Нововведення спрямовані на підвищення прозорості фінансової системи та дотримання судових рішень. Для тих, хто веде чесний спосіб життя, змін буде небагато, але тим, хто уникає фінансової відповідальності, стане важче.

Нагадаємо, аптеки більше не відберуть останні копійки: українці менше платитимуть за ліки

Раніше ми писали про те, що життя ухилянтів перетворять на пекло: як покарають тих, хто ігнорує штрафи від ТЦК

Крім того, Знай.ua повідомляв, банки видають готівку за новими правилами: скільки грошей можна зняти за один раз