Найближчим часом ціни на харчові продукти в Україні можуть помітно зрости через кілька основних факторів, зокрема підвищення акцизу на пальне, кризу в енергетиці та економічні наслідки війни. Однак, у вересні деякі сезонні продукти можуть здешевшати через те, що аграрії змушені швидше продавати свою продукцію.

Особливо помітним стало зростання цін на м’ясо та м’ясні продукти. За даними порталу "Мініфін", у вересні 2024 року ціни на більшість м’ясних виробів продовжили зростати. Найбільше подорожчали напівкопчені ковбаски "Мисливські", ціна на які зросла на 18,5%, та сирокопчена ковбаса "Брауншвейська" (+11,8%). Вартість свинини також підвищилася на 0,8–4,1%. Наприклад, свинина лопатка тепер коштує 168 гривень за кілограм, а ошийок — 266 гривень.

Ціни на ковбасу, фото: Знай.ua

Водночас, деякі м'ясні продукти навіть здешевшали. Так, куряче стегно подешевшало на 9,3%, а філейні сосиски втратили в ціні 8,6%. Це пов’язано зі збільшенням пропозиції курятини на ринку.

Експерти прогнозують, що зростання цін триватиме й надалі. Одним із ключових факторів є підвищення вартості пального та електроенергії, що напряму впливає на собівартість виробництва та транспортування продукції. Крім того, нестача робочої сили в аграрному секторі також посилює тиск на ринок.

Популярні новини зараз

Відключення газу: які будинки залишаться без постачання

В школах з’являться нові класи: навчатимуться не всі

Терміново запасайтеся цим, поки знову не стали відключати світло: українцям дали список на зиму

"Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником

Показати ще

Загалом, восени 2024 року очікується підвищення цін на харчові продукти на 20–30%. Це особливо позначиться на вартості м’яса, молочних продуктів та овочів.

Нагдаємо, супермаркети оновили ціни на ковбасу, сардельки та твердий сир

Раніше ми розповідали, що майже на 10 гривень дорожче: як змінилися ціни на яйця, хліб та соняшникову олію

Також, посмажите картопельку усього за 20 грн: українців потішили несподіваним обвалом цін