Про це він розповів у авторській програмі Валерія Савчука «Різні люди».

Як розповідає експерт, у 2022 році ми абсолютно не припускали ймовірності писання боргу для України, і аргументи були абсолютно нераціональні. За його словами, мовляв, якщо зараз спишуть, то більше у борг не дадуть, або що краще розпочинати списання після війни. У серпні, стверджує експерт, був шанс вимагати списання, але ми це вікно можливостей проігнорували, і тепер кредитори кажуть платити, адже нам виділяють пакети допомоги, резерви Нацбанку зросли і більш-менш стабільний фронт.

«Тому потрапили ось у цей капкан. Я вважаю, що геополітичний форс-мажор, із яким ми зіткнулися (а війна – це класичний геополітичний форс-мажор, умовно кажучи, як підприємство згоріло) – це класичний аргумент для того, щоб списувати борги», - наголошує Олексій Кущ.

До того ж, додає він, згідно з методологією МВФ, країна може претендувати на списання боргу за двома критеріями – за рівнем негативного торгового сальдо та за рівнем дефіциту держбюджету – і Україна їм відповідає. Також, зазначає експерт, за останні 30-40 років проведено кілька сотень списань боргу, у яких брали участь майже 90 країн світу, тобто це поширене та масове явище.

«Ми повинні були домогтися списання як мінімум 50% боргу, а 50%, що залишилися, повинні були відстрочити на 15-20 років зі зниженням ставки обслуговування. А Мінфін досяг списання лише 37%, але ці 37% насправді є своєрідним рекламним трюком. Чому? Тому що в угоді з кредиторами є такий пункт, що, якщо у 2028 році темпи зростання ВВП України будуть вищими, ніж прогнози МВФ, то Україна поверне кредиторам ще 12% боргу. Ну, віддавати себе у руки статистики МВФ – це абсолютно ідіотська ідея. Найімовірніше, цей пункт буде активовано, і таким чином 37% списання боргу легким рухом руки перетворюються на 25%», - підсумовує Олексій Кущ.

Популярні новини зараз

По росії вдарять дуже потужно: тарологиня передбачила події осені

Нацбанк вводить революційні обмеження: перекази з картки на картку за новими правилами

Що буде з пенсіями у 2025 році: ухвалено важливе рішення

90 днів спокою: які нові правила чекають на військовозобов'язаних

Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Мусієнко закликав не робити завищених очікувань щодо західної допомоги та дозволів на удари по рф.

Також Знай.ua писав про те, що Хом'як розповів, чи варто шукати своє призначення.