Назрів розкол: експерти підтримують, а роботодавці – проти

Хоча найкритичніший період для ринку праці, що охопив Україну з приходом пандемії 1,5 року тому, пішов на спад, ситуація в країні не покращилася. У той час, як тисячі українців масово скаржаться на мізерні зарплати, інші перебувають на межі звільнення. Справжньою "чарівною паличкою" для сотень громадян може стати розроблений Урядом новий законопроект із запровадження додаткової держдопомоги для громадян, які вимушено позбулися місця роботи. Розмір компенсації – від 18 до 72 тис грн. Деталі з'ясовували Знай.ua.

Звільнення - фото obkom.dp.ua

Показники "щасливих" мізерні: на звільнення – черги

Як повідомляють експерти, ситуація на ринку праці сьогодні залишається складною. За результатами дослідження фахівцями української IT-компанії Jooble, 74,1 % опитаних незадоволені своєю зарплатою.

"Свіжі новини з ринку праці не радують – 72 % українців готові звільнитися з роботи, якщо їхня заробітна плата не підвищуватиметься. А 42,4 % відповіли, що досить давно не отримували підвищення зарплати. І ще 23,9 % – навіть не пам'ятають, коли їм підвищували заробітну плату", - зазначає експерт ринку праці Тетяна Пашкіна.

Тетяна Пашкіна - фото з Фейсбук

Популярні новини зараз

Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги

Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто

Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати

Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський

Показати ще

Скріншот

А от кількість задоволених своїми щомісячними доходами мізерна – всього 2,3% опитаних.

Скріншот

На руки – до 72 тисяч: як рахуватимуть?

Водночас, на сайті Мінюсту нещодавно з'явився законопроект, що значно покращить фінансове положення тисяч українців – "Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення захисту вимог працівників щодо виплати заборгованості із заробітної плати у випадку неплатоспроможності роботодавця".

Він передбачає виплату компенсації у розмірі середньомісячної заробітної плати за останні 3 місяці роботи. У разі:

  • порушення справи про банкрутство роботодавця чи припинення трудового договору до порушення зазначеної справи.

Соцвиплати, фото: 24tv.ua

Згідно з останніми даними Пенсійного фонду, станом на 2 вересня, середня заробітна плата по Україні дорівнює 14 тис 185 грн. Якщо ж порахувати 3-місячний показник, виходить 42 тис 555 грн.

Скріншот

Однак, в ініційованому Кабміном законопроекті, прописано і обмеження – максимальний розмір компенсації також не може перевищувати 12 мінімальних заробітних плат (станом на 1 січня відповідного року).

Станом на 1 січня 2021 року, цей показник дорівнював 6000 грн, а відповідно, гранична сума "бонусних" виплат – 72000 грн.

Звільнення - фото UkrMedia

Борги по зарплаті – 3 млрд: хто отримає "бонус"?

За даними Держстату, станом на 1 січня 2021 року, сума невиплаченої заробітної плати становила 3,14 млрд грн. З них – 1,13 млрд грн (36,1 %) борг працівникам підприємств, щодо яких реалізуються процедури відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом.

Даний проект закону передбачає виплати у випадку неплатоспроможності роботодавця.

Як зазначено в документі, сьогодні саме працівники збанкрутілих і ліквідованих компаній і установ є найбільш незахищеними, попри передбачений законодавством захист прав працівників підприємств-банкрутів.

Каса Приватбанку. Фото: Мінфін
Каса Приватбанку. Фото: Мінфін

"Ратифікувавши частину ІІ Конвенції МОП № 173 "Про захист вимог працівників у випадку неплатоспроможності роботодавця", держава гарантувала працівникам захист за допомогою привілею. Проте, практичний досвід використання цього інструменту в Україні засвідчив його недосконалість", - йдеться у Пояснювальній записці.

Законопроект - скріншот

На першому етапі джерелом формування такого фонду пропонується визначити частину єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ).

Згодом же цю "скарбничку" поповнятимуть сплачені українцями штрафи.

"Суми штрафів у наступних періодах пропонується спрямовувати на погашення боргів по зарплаті, тим самим зменшуючи обсяг ЄСВ, необхідний для фінансування погашення боргів. З часом необхідність у відрахуванні ЄСВ може взагалі зникнути", - зазначено в положеннях документу.

додаток МВС "Штрафи ПДР" з'явився і на iOS, ілюстративне фото з вільних джерел

Експерти – "за", а роботодавці страйкують: шлях до Ради

Наразі проект Закону перебуває на стадії обговорень – проголосувати за нього та залишити бажаний коментар можна на офіційному сайті Міністерства юстиції.

Українці жваво відреагували на впровадження такої компенсації – наразі у розділі "Обговорення проекту документу" залишили коментарі понад 3 тисячі громадян.

Законопроект - скріншот

Дана ініціатива активно обговорюється в експертному середовищі та серед роботодавців.

Аналітичний аналіз здійснили і фахівці Національного інституту стратегічних досліджень.

"Фактично йдеться про механізм, який дасть змогу у стислі терміни ліквідувати майже половину боргового тягаря із заборгованості по зарплатах. Проте, вказана законодавча ініціатива зустріла певний спротив з боку роботодавців. Є 2 концептуальних предметів дискурсу: це – відповідність законопроекту світовій практиці та принципам соціального страхування", - повідомляють у Відділі соціальної політики НІСТ.

Опоненти-роботодавці наголошують, що розроблений механізм суперечить нормам міжнародного та українського законодавства.

Мітинг, ФОП - фото Знай.ua

Проте, фахівці НІСТ, ретельно проаналізувавши законопроект, стверджують про його повну відповідність вимогам Конвенції Міжнародної організації праці № 173 про захист вимог працівників у випадку неплатоспроможності роботодавця.

"А щодо міжнародного досвіду – такі функції покладено на служби зайнятості у Німеччині, Франції, Австрії, Чехії, Бельгії, Польщі, Естонії. Тому вважаємо, що аргумент роботодавців є неспроможним. Проект закону відповідає міжнародній практиці і інтересам суспільства, а, отже, має бути винесений на розгляд Верховної Ради", - зазначають у Національному інституті стратегічних досліджень.

Національний інститут стратегічних досліджень - фото НІСД

Тож чи дійде дана ініціатива до сесійної зали Парламенту та про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, що прихильників "рускава міра" масово звільнятимуть - першими з посад полетіли в Одесі і Києві.