Документ буде поданий до Верховної Ради вже сьогодні

Підписанти чисельних петицій з вимогою заборонити концертну діяльність відомого репера Баста та інших російських виконавців, схоже, таки отримають бажаний результат. Сьогодні в Парламенті буде зареєстровано жорсткий "санкційний" законопроект – він передбачає 10-річне вето на в'їзд навіть артистам світового рівня. У так званому "санкційному" списку будуть не лише російські виконавці, а і громадяни інших країн, що мають антиукраїнську позицію та висловлюють підтримку "рускава міра". Деталі з'ясовували Знай.ua.

Верховна Рада - фото ВРУ

У списку – близько 20 осіб: від Макса Коржа до соліста Limp Bizkit

Дана законодавча ініціатива спрямована на посилення заборони в'їзду для іноземців та осіб без громадянства, що загрожують нацбезпеці, громадським інтересам та порушують порядок перетину адміністративної лінії з тимчасово окупованими територіями.

"У нас вже є 11 підписантів з різних фракцій і груп – реєструвати законопроект ми плануємо вже сьогодні. Строк планується збільшити з 3 до 10 років, а при повторному порушенні протягом цього періоду – з 10 до 15 років. Бо, скажімо, за 3-5 років останніх років у нас ситуація не змінилася – а на культурному фронті стала навіть різкішою", - повідомляє Знай.ua секретар Комітету ВРУ з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Соломія Бобровська.

На цей строк накладається заборона на в'їзд артистів, а разом з тим вони позбуваються можливості виступати з концертами на території України.

Популярні новини зараз

У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція

В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ

Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками

Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше

Показати ще

Соломія Бобровська - фото з Фейсбук

Формуванням та затвердженням "санкційного" списку займатимуться одразу кілька держструктур. Це – Міністерство культури та інформаційної політики України, СБУ і Державна прикордонна служба України.

"Наразі у нас є близько 20 осіб, поданих до СБУ і прикордонників. Ми не повинні звертати увагу лише на сам факт наявності російського громадянства. Є ще й громадяни Білорусі, Ізраїлю, Британії, США чи інших країн, але при цьому є де-факто проросійськими виконавцями та привносять інші наративи, які суперечать нашим державним", - наголошує заступник Голови Постійної делегації у Парламентській асамблеї НАТО Соломія Бобровська.

Scooter - фото russian.rt.com

До списку потенційних виконавців-"порушників" увійшли: Dr. Alban, соліст гурту Limp Bizkit Фред Дерст, гурт співак Макс Корж та комік Мірзалізаде Ідрака з Білорусі, репер Баста, шансоньє Михайло Шуфутинський та ін.

Михайло Шуфутинський - фото aqua-rmnt.com

"Попаде" і українським компаніям: майданчики, квитки і організатори

Ініціатор заборонного законопроекту підкреслила ще один, не менш важливий, момент.

А саме – необхідність впровадженні жорсткого "фільтрування" українських компаній, які мають безпосереднє відношення до організації концертів цих зіркових персон "нон ґрата".

Баста, фото instagram.com/bastaakanoggano

"Має бути проведена робота з великим бізнесом, який надає майданчики для російських артистів. Наприклад, STEREO PLAZA, де чи не щодня проводяться такі концерти – її власником є близький друг нелегітимного голови фракції "Голос" Ярослава Железняка. Власне, він завалив роботу Українського культурного фонду – саме через нього півроку тому почалися гучні "розбірки", після чого було усунуте керівництво УКФ і поставлена на "холд" його робота", - ділиться з нами нардеп Соломія Бобровська.

Соломія Бобровська - фото з Фейсбук

Серед таких компаній також Kontramarka, Tickets.ua та ін.

"Має бути чітка, послідовна державна позиція у сфері захисту культури і нацбезпеки. Треба враховувати усіх учасників: бізнес, який запрошує, надає майданчик і реалізовує квитки. Медіатором у проведенні цих робіт має бути Мінкульт разом з СБУ. Бо за всі 8 років окупації ми не створили дієвий механізм в галузі культурного фронту", - наголошує секретар Комітету ВРУ з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва.

Верховна Рада - фото ВРУ

Коли саме ця законодавча ініціатива потрапить на розгляд до сесійної зали Парламенту, наразі поки невідомо. Перед цим законопроект мають розглянути в профільних Комітетах ВРУ.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, що прихильників "рускава міра" масово звільнятимуть: першими з посад полетіли в Одесі і Києві.